Wageningen University & Research 2De master Bioinformatics combineert moleculaire biologie met statistiek en informatica. Je leert grote biologische datasets bewerken en analyseren en ontwikkelt nieuwe tools.

Bio-informatica is een jonge wetenschappelijke richting, opgezet om de toenemende hoeveelheid gegevens over DNA, RNA en eiwitten te ontsluiten en benutten. Met behulp van de analyse van biologische data, kunnen de functies van genen worden voorspeld en relaties tussen genen en eiwitten worden aangetoond. De Engelstalige opleiding Bioinformatics aan Wageningen University richt zich op de praktische toepassing van bio-informatica.

Toelatingseisen

Bioinformatics WURBio-informatica zoekt oplossingen voor biologische problemen door systematische analyse van grote biologische datasets. Om te kunnen inschrijven, moet je daarom minstens een BSc-graad of vergelijkbaar hebben in bio-informatica, moleculaire biologie, biotechnologie, biochemie, een ander verwant vakgebied binnen de life sciences of informatica. Daarnaast zijn voldoende vaardigheden in wiskunde en statistiek nodig, evenals computervaardigheden en een goede beheersing van de Engelse taal. Een toelatingscommissie zal de individuele aanmeldingen beoordelen.

Werken na Bioinformatics

Met een mastergraad Bioinformatics heb je grote kans op werk. Bio-informatica is namelijk een snel groeiend onderzoeksveld dat in de traditionele opleidingen in de life sciences nauwelijks naar voren komt. De vraag naar bio-informatici is wereldwijd groter dan het aanbod.

Voor veel studenten is een PhD-project aan een onderzoeksinstituut of universiteit in het binnen- of buitenland de eerste baan na het afstuderen. Maar ook in de industrie is vraag naar bio-informatici. Aangezien het zo’n nieuw vakgebied is, zijn er nog geen gegevens over carrières van alumni vijf jaar na het afstuderen. Waarschijnlijk zal dan ongeveer een derde nog steeds werken als wetenschapper aan een universiteit of onderzoekscentrum. Anderen zullen kiezen voor een carrière bij onderzoeksgerichte farmaceutische en biotechnologische bedrijven.

Vergelijken met andere opleidingen

Enkele masters van Wageningen University & Research hebben raakvlakken met Bioinformatics, zoals de masters Biotechnology en Molecular Life Sciences. Verder hebben ook andere Nederlandse universiteiten masters op het gebied van bio-informatica. De VU en UvA in Amsterdam bieden een tweejarige master Bioinformatics and Systems Biology, met een interdisciplinair programma. Kenmerkend is de combinatie met neurobiologie en systeembiologie en een – in vergelijking met Wageningen – sterkere link met medische toepassingen. De master Bioinformatics van de Universiteit Leiden en TU Delft richt zich vooral op data-analyse en modelleren.