Helicon Opleidingen. Eigentijds groen onderwijs, veelzijdige opleidingen. Met duurzaamheid, ondernemerschap en innovatie hoog in het vaandel. Onze scholen voor vmbo en mbo staan in Noord-Brabant en Gelderland. Cursussen en opleidingen voor bedrijven bieden we ook op locatie aan. Onze bedoeling is dat we écht van betekenis zijn voor onze leerlingen. We beloven leerlingen dat ze bij Helicon gaan groeien.

Uitgelichte opleidingen

Biobased Technieken
Onze opleiding ‘Biobased Technieken’ is de meest duurzame en innovatieve opleiding van Helicon MBO Boxtel. Biobrandstoffen, groene energie, milieubewuste productie en (planten)teelt. Alles komt aan bod. Met deze niveau 4 opleiding duik je in de wereld van morgen. De wereld is aan het veranderen richting een biobased economie. De fossiele brandstoffen in de wereld (zoals aardolie en steenkolen) raken op.  Gelukkig zijn er steeds meer manieren om biobrandstoffen te maken. Daar is teelt en techniek voor nodig. Heel veel producten die we telen, zijn te verwerken tot biobrandstoffen, bio-plastic en andere groene grondstoffen. Voordat je leert over technieken als composteren, vergisten, vergassen of pyrolyse, geven we je basiskennis over zaken als teelt, bodem en bemesting. Je leert hoe je een teeltproces duurzamer kunt maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en windenergie. Niet alleen leer je per thema wat je moet snappen van bijvoorbeeld biologie, scheikunde of elektrotechniek. Ook is er aandacht voor de economische kant van duurzaam ondernemen. De nieuwste technieken moeten natuurlijk ook geld opleveren voor een bedrijf.

Wil je Biotechnicus worden?

Vind je het belangrijk dat juist proefdieren goed verzorgd worden? In deze opleiding leer je hoe je een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van dieren. Deze opleiding volg je in combinatie met de opleiding Dierenartsassistent (paraveterinair).Bij je werk als specialist proefdierverzorging zorg je dat dierproeven volgens ‘best practice’ worden uitgevoerd, de proefdieren het goed hebben en help je de betrouwbaarheid van de resultaten te borgen. Je werkt bij een laboratorium, universiteit of voor de farmaceutische industrie. Daar werk je mee aan een onderzoek voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen kanker of nieuwe operatietechnieken. Je leert over algemene zoötechnische thema’s als voeding en hygiëne, maar ook over ethiek, wetgeving, erfelijkheidsleer, pijnmanagement en chirurgie. Met al deze kennis en vaardigheden en je praktijkervaring door je stages, heb je een stevige basis om aan het werk te gaan of om door te stromen naar het hbo.

Gespecialiseerd proefdierverzorger/Dierenartsassistent (niveau 4)
Gedurende het tweede en derde leerjaar van de opleiding paraveterinair volg je het keuzedeel “Uitvoeren proefdierhandelingen”. Als het keuzedeel met voldoende resultaat is afgerond, wordt je in het laatste (vierde) leerjaar ook ingeschreven op de specialistenopleiding Gespecialiseerde proefdierverzorging, niveau 4. Op niveau 4 ontvang je naast het diploma dierenartsassistent/paraveterinair een wettelijk erkend diploma waarmee je als biotechnicus (specialist proefdierverzorging) mag werken. Het is mogelijk om tussentijds uit te stromen met een niveau 3 certificaat proefdierverzorging.