En volg de opleiding voor
Vasculair diagnostisch laborant
U werkt op een afdeling voor vasculair diagnostisch onderzoek en wilt uw kennis vergroten. Hoe pakt u dat praktisch aan? De opleiding Vasculair diagnostisch laborant is een hele praktische opleiding op post-hbo/masterniveau die de ‘koffer’ van de laborant weer goed vult!
Doelgroep
U heeft een (para-)medische opleiding op hbo-niveau afgerond, bijvoorbeeld als radiodiagnostisch laborant, MBRT, KNF of verpleegkunde en werkt minimaal vier dagdelen per week op een afdeling voor vasculair diagnostisch onderzoek. Ook als je HAVO-NG of NT of een VHBO diploma met wis- en natuurkunde hebt, kun je worden toegelaten. Wij bieden een instapmodule aan, mocht uw (para-)medische vooropleiding niet op hbo-niveau zijn of als u geen echo- of duplexervaring heeft. Uw mededeelnemers hebben hetzelfde ervarings- en denkniveau en werken in een soortgelijke functie als u.
Wat doe je als Vasculair diagnostisch laborant?
De totale lengte van de bloedvaten in het menselijk lichaam is bij elkaar opgeteld zo’n 100.000 kilometer. Het bloed dat langs al deze vaten en vaatjes wordt aangevoerd, zorgt ervoor dat organen zuurstof krijgen om te kunnen functioneren. Afvalstoffen worden ook door deze bloedvaten afgevoerd. Als bloedvaten niet goed functioneren kan dat dus ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van je lichaam.
Als vasculair diagnostisch laborant (vaatlaborant) verricht je, onder eindverantwoordelijkheid van de medisch specialist, zelfstandig vasculair onderzoek en lever je poliklinische en klinische non-invasieve vasculaire diagnostiek. Daarnaast assisteer je de medisch specialist bij minimaal invasieve therapie voor patiënten met vasculaire problemen, zoals endovasculaire laserbehandeling, sclerocompressietherapie en bij de behandeling van een aneurysma spurium.
De onderzoeken die je uitvoert duren vaak lang en kunnen voor de patiënt intensief zijn. De omgang met mensen is hierdoor een belangrijk onderdeel van je werk. Je begeleidt de patiënt en stelt deze op zijn gemak.
Heb je nog geen werkplek?
Mocht je geïnteresseerd zijn in de opleiding tot vasculair diagnostisch laborant kijk dan of er een vacature is bij het ziekenhuis waar je wilt werken. Vaak betaalt het ziekenhuis de opleiding volledig en krijg je daarnaast een salaris volgens de CAO-ziekenhuizen.
Programma/onderdelen
De opleiding Vasculair diagnostisch laborant bestaat uit de volgende modules, verdeeld over 38 bijeenkomsten:
- instapmodule (7 bijeenkomsten)
- module VDL 1 (duplex halsvaten)
- module VDL 2 (duplex arterieel, veneus, shunts en verdieping)
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- anatomie
- fysica, theorie en praktijk, hemodynamica, doppler- en colorflow
- pathologie, onderzoekstechniek, theorie en casuïstiek
- practicum duplex onder begeleiding van ervaren vasculair diagnostisch laboranten
- colleges van diverse vaatchirurgen, radiologen, neurologen en vasculair diagnostisch laboranten
Voor het examen schrijf je een essay en houd je een presentatie. Voor aanvang van de instapmodule moet je werken een afdeling voor vasculair diagnostisch onderzoek.
Instapmodule
De instapmodule is verplicht voor cursisten met een vooropleiding zonder wiskunde en natuurkunde op HAVO 5 niveau en/of zonder paramedische vooropleiding op hbo- niveau. Daarnaast is de instapmodule facultatief voor cursisten die wel aan de toelatingseisen voldoen, maar die hun kennis van wiskunde en natuurkunde willen opfrissen.
Voor de instapmodule moet je je apart inschrijven. De instapmodule richt zich in zes dagen op:
- kennis van basisbegrippen van wiskunde en natuurkunde en nieuwe begrippen
- basisanatomie
- (duplex-)opdrachten die je uitvoert op de werkvloer ter voorbereiding op de beroepsverdiepende modulen
- klik hier voor meer informatie over de Instapmodule
Je dient bij aanvang van de instapmodule in dienst te zijn en te worden ingewerkt op de afdeling.
Duur en start opleiding
De opleiding tot vasculair diagnostisch laborant is een post-HBO opleiding. De opleiding duurt één jaar en start in januari en bestaat uit 38-44 bijeenkomsten. De instapmodule bestaat uit zeven bijeenkomsten en start in oktober.
Het schrijven van een essay en het houden van een presentatie zijn onderdeel van het examen. De totale opleiding heeft een studiebelasting van 1120 uur (exclusief de instapmodule) waarvan 520 uur werkplek leren. Deze studiebelasting bestaat uit contactlessen, zelfstudie, examens en opdrachten. Naast theoretische lessen vinden er op school practica in het skillslab plaats. Het verrichten van duplex- en colorflowonderzoek, doppler- en segmentele bloeddrukmetingen en gebruik van TCD-apparatuur krijgt hierbij veel aandacht.
Wat leert u tijdens de opleiding Vasculair diagnostisch laborant?
Na deze opleiding heeft u voldoende kennis en vaardigheden om zelfstandig non-invasief vasculair diagnostisch onderzoek uit te voeren en te interpreteren. Dit is op niveau van beginnend beroepsbeoefenaar.
De opleiding Vasculair diagnostisch laborant maakt onderdeel uit van de masteropleiding Medical Imaging and Radiation Oncology, die officieel is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Resultaat
Na succesvolle afronding van elke module ontvang je een master deelcertificaat. Als je de hele opleiding hebt afgerond, krijg je een post-hbo diploma.
De opleiding is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVvV) en de Vereniging voor Non-Invasieve Vaatdiagnostiek (VNIVD). Ook is de opleiding geaccrediteerd door de Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor 1120 punten.
Kijk voor meer informatie op onze site.
Vergroot uw kennis van Vasculair diagnostisch onderzoek!
- Specialiteit(en)
- Hogescholen, Opleidingen / Instituten / Instellingen, Vasculair diagnostisch laborant
- Type
- Vervolgstudie
- Opleider
- Inholland Academy
- Website
- https://www.inholland.nl
- Startdatum
- 12 december 2024