De opleiding Obductieassistent is een opleiding op MBO-niveau. Je leert onder andere hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. En je leert hoe je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen. Maar ook bestudeer je bijvoorbeeld welke lichamelijke schade een ziekte of een ongeval kan veroorzaken. Rijn IJssel

Meestal ben je werkzaam in het mortuarium of de obductiekamer van een ziekenhuis. Tijdens deze opleiding krijg je les van ervaringsdeskundigen zoals pathologen, anatomen, ziekenhuishygiënisten en analisten.

Diploma’s
Om de opleiding Obductieassistent te volgen heb je een VMBO-diploma nodig met minimaal de basisberoepsgerichte leerweg. Leren en werken worden gecombineerd. Je moet werkzaam zijn in de gezondheidszorg en bij minimaal tien obducties hebben geassisteerd. Bij aanvang van de opleiding moet je hiervan een verklaring overleggen. Wanneer je niet hebt geassisteerd bij tien obducties kun je de vereiste ervaring ook opdoen door middel van een stage. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of een mortuarium. Je moet deze stage dan wel zelf regelen.

Vier modules
De opleiding bestaat uit vier modules. Iedere module bestaat uit 4 dagdelen inclusief toets. De totale cursus duurt 1 jaar. Elke module behandelt een specifiek onderwerp. Deze onderwerpen zijn:

  • Module 1: Hygiëne en veiligheid tijdens de obductie
  • Module 2: Obductie borst en buikholte
  • Module 3: Obductie weefsels en orgaanpreparatie
  • Module 4: Obductie schedel en ruggenmerg.

Het is mogelijk de modules apart van elkaar te volgen. Aanmelding per module is mogelijk. De docenten, pathologen, een ziekenhuishygiënist en een analist, zijn ervaren in het werkveld.

Afsluiting
Iedere module wordt afgesloten met een theoretische toets. Bij voldoende resultaat wordt voor de betreffende module een deelcertificaat uitgereikt. Inlevering van alle 4 de deelcertificaten levert het Diploma Obductieassistent op, erkend door de S.O.V.

Open inschrijving
Dit aanbod wordt gegeven op basis van open inschrijving, u kunt zich hiervoor voorlopig aanmelden via training-opleiding@rijnijssel.nl. Wanneer er voldoende deelnemers zijn om te kunnen starten wordt er een startdatum vastgelegd en kunt u zich definitief inschrijven via ons inschrijfformulier. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Bron: youchooz.nl

AchtergrondinformatieNVOA Vesalius
In 1993 is door de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Obductieassistenten, Overledenenverzorgers en Thanatopracteurs (N.V.O.A. Vesalius) de ontwikkeling gestart van de Bijscholingscursus Obductieassistenten. Dit met als doel de erkenning en professionalisering van het beroep van obductieassistent. Deze bijscholingscursus is door N.V.O.A. Vesalius overgedragen aan de Stichting Opleidingen Vesalius (SOV). Vanaf juni 2000 draagt Rijn IJssel Training & Opleiding zorg voor de uitvoering via de afdeling Laboratorium & Research van Rijn IJssel.

Meer informatie
Kijk op onze site voor meer informatie over deze opleiding

Voor overige vragen:
Mevrouw A. van de Laar
026 3537265
training-opleiding@rijnijssel.nl