De Nederlandse Laboratorium Site

Cytohistopathologie

Laboratoriummedewerkers in de cytohistopathologie helpen mee in het macro- en microscopisch onderzoek naar cellen en weefsel die bij patiënten of proefdieren zijn uitgenomen om inzicht te verkrijgen in het ziekteproces

Na uitname dienen de cellen en weefsels eerst te worden gefixeerd om ze te beschermen tegen autolyse en bacteriën, waarna er microscopische preparaten van worden gemaakt. Hiervoor worden cellen van bijvoorbeeld een baarmoederhalsstrijk, een longspoeling of een lymfklierpunctie met bv. monolayer apparatuur op een objectglaasje gebracht. Weefsels worden ingevroren in vloeibare stikstof of ingebed in een blokje paraffine.

Van zowel het bevroren als het paraffineweefsel kunnen weefselplakjes van 4 micrometer worden gesneden en gemonteerd op objectglaasjes. Weefsels en cellen zijn doorgaans transparant en kleurloos. Met behulp van kleurstoffen kunnen kleurcontrasten in cellen en weefels worden aangebracht. Bij de meeste kleurmethoden gaan kleurstoffen chemische bindingen aan met verschillende weefselbestanddelen. Hierdoor veranderd de golflengte van het licht dat door de aangekleurde weefselcomponenten passeerd, waardoor cellen en weefsels zichtbaar worden. Met behulp van een microscoop kunnen de aangekleurde preparaten worden bekeken en kan op basis van de morfologie en kleuren van de cellen en weefsels een diagnose worden vastgesteld.

Maar liefst 30 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen die erectiemedicijnen kamagra gebruiken, zullen een seksuele disfunctie ervaren. Hoe lang duurt het? twee mannen die zich afvragen: hoe lang gaat deze mee.

Wanneer er onduidelijkheid blijft omtrent de aandoening kan met behulp van immunohistochemie, electronenmicroscopie, in situ hybridisatie of kwantitatieve microscopie aanvullend onderzoek worden gedaan.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie
ˀ