Het protonentherapiecentrum van het UMCG Comprehensive Cancer Center is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), een van de grootste universitair medische centra van Nederland. Hier werken 13.000 mensen samen aan de gezamenlijke missie: ‘Bouwen aan de toekomst van gezondheid’, in patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs & opleidingen. De hechte verbinding tussen deze drie kerntaken is de kracht van het UMCG. Die verbinding is er bijvoorbeeld ook met het internationale instituut voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek ERIBA. Topwetenschappers uit de hele wereld ontrafelen hier de biologische mechanismen van veroudering. Het ontstaan van kanker is een van hun speerpunten.

In de patiëntenzorg ligt het accent op complexe zorg die om hooggespecialiseerde expertise vraagt, zoals zeldzame aandoeningen en bepaalde vormen van kanker. De schaalgrootte van het UMCG (onderzoekers, zorgprofessionals, opleiders en docenten op loopafstand van elkaar) en de directe nabijheid van de Rijksuniversiteit Groningen, dragen bij aan een klimaat waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten en innovaties een snelle vertaling krijgen naar patiëntenzorg, opleidingen en onderwijs. Zo zorgen we er samen voor dat mensen hun leven lang in de best mogelijke gezondheid leven.

Wat is protonentherapie?

Protonentherapie is een bestralingstechniek die sinds 2018 in het UMCG aangeboden wordt. Momenteel heeft meer dan de helft van alle kankerpatiënten bestraling (radiotherapie) nodig. Het doel van bestraling is het doden van kankercellen. Daarbij moeten de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden.

Bestraling met protonen is een vorm van radiotherapie. In tegenstelling tot de bestraling met fotonen wordt hier gebruik gemaakt van deeltjes. Deze deeltjes (de protonen) zijn bouwstenen van atoomkernen en zo klein dat ze niet zichtbaar zijn.

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Dit zijn onzichtbare stralen, elektromagnetische golven, waarmee ook röntgenfoto’s worden gemaakt. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor). Maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen. Protonentherapie biedt uitkomst voor patiënten waarbij de tumor dichtbij kwetsbare organen ligt. Of bij patiënten waarbij tumoren relatief ongevoelig voor de gebruikelijke bestraling zijn. Lees hier bij welke patiënten protonentherapie voordeel kan bieden.

Protonentherapie is slechts op drie plekken mogelijk in Nederland; UMCG in Groningen, Maastro in Maastricht en HollandPTC in Delft.

UMCG Protonentherapiecentrum

Het protonentherapiecentrum van het UMCG Comprehensive Cancer Center is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), een van de grootste universitair medische centra van Nederland. Hier werken 13.000 mensen
Adres
Vrydemalaan 15, 9713 AW Groningen, Nederland
Website
https://umcgprotonentherapiecentrum.nl
E-mail
coordinatieprotonen@rt.umcg.nl
Telefoon
(+31) 050 361 27 11