De Nederlandse Laboratorium Site

Uitnodiging webinars ‘Biosecurity in het Onderzoek’ – 19 november

Nieuws » Algemeen 27 oktober 2020

In plaats van de Biosecurity Kennisdag organiseert Bureau Biosecurity dit jaar een reeks van webinars. Het thema van deze webinars is ‘Biosecurity in het Onderzoek’. Het uiteindelijke doel van de webinars is om de bewustwording van onderzoekers op het gebied van biosecurity en dual-use risico’s te vergroten.

Het eerste webinar staat gepland op donderdag 19 november, gevolgd door drie webinars in 2021.

Voor wie: De webinars zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in biosecurity, waaronder met name personen die in de organisatie verantwoordelijk zijn voor biologische veiligheid (bijv. biologische veiligheidsfunctionarissen (BVF), BioRisk Professionals, arbeidshygiënisten), maar zeker ook onderzoekers en laboratoriumpersoneel.
Wanneer: donderdag 19 november 2019
Deelname: kosteloos
Meer informatie en aanmelden: www.bureaubiosecurity.nl/kennisdag

  • 10.00 – 10.15 uur Stand van zaken Bureau Biosecurity
    De webinar start met een korte terugblik op de activiteiten van Bureau Biosecurity en de impact van COVID-19 op biosecurity, zowel nationaal als internationaal. Bewustwording voor biosecurity en dual-use aspecten bij medewerkers van laboratoria, maar ook management, is belangrijk om het risico van onbedoelde verspreiding van pathogenen en gevoelige kennis te minimaliseren.
  • 10.15 – 11.15 uur Biosecurity in het onderzoek
    In de tweede presentatie wordt ingegaan op vragen en aspecten waar (biologisch)veiligheidskundigen in de praktijk tegenaan lopen in het contact met medewerkers. Het doel is om meer zicht te krijgen op de onderliggende vragen: Is er behoefte om ondersteuning te krijgen? Hoe krijgen we meer biosecurity bewustwording in het lab, niet alleen bij onderzoekers maar ook bij studenten? Tijdens deze sessie zal er een paneldiscussie zijn met ervaringsdeskundigen en leden van Bureau Biosecurity.
  • 11.25 – 11.45 uur Dual-use Quickscan
    In de laatste presentatie wordt ingegaan op de ontwikkeling door Bureau Biosecurity van een nieuwe webapplicatie: de Dual-Use Quickscan. Deze webapplicatie is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de mogelijke dual-use aspecten van onderzoek in de levenswetenschappen. Deze tool willen we samen met jullie verder ontwikkelen, dus neem deel aan de webinar als je meer hierover wilt weten!

Bron: Bureau Biosecurity.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
ˀ