De Nederlandse Laboratorium Site

Kunstmatige algen geplaatst in Middellandse Zee

Nieuws » Algemeen, Natuur 13 juni 2017

Wetenschappers hebben voor het eerst kunstmatige algen geplaatst in de Middellandse Zee.

Het gaat om rubberen replica’s van roodalgen, die zijn geplaatst in de Golf van La Spezia in Italië. De kunstalgen moeten natuurlijke riffen vervangen die verdwijnen door de toenemende verzuring van de oceanen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat meldt nieuwssite New Scientist maandag.

De wetenschappers hebben in totaal negentig mini-riffen van rubberen algen geïnstalleerd voor de Italiaanse kust. De riffen zijn slechts tien centimeter breed en kunnen daardoor eenvoudig tussen bestaande algen worden geplaatst. Als het goed is, zullen de kunstriffen veel micro-organismen, wormen en kreeftachtigen aantrekken. De rubberen structuren bieden deze diertjes net als echte algen beschutting tegen de golven. In de eerste weken na de plaatsing van de rubberen algen is het aantal micro-organismen in de omgeving van de kunstriffen al sterk toegenomen. Dat is volgens hoofdonderzoekster Federica Ragazzola een goed teken. “Binnen een jaar zullen we ook kreeftachtigen en wormen gaan zien”, verklaart ze.

Zuurgraad

De wetenschappers vermoeden dat ook de natuurlijke algen uiteindelijk zullen profiteren van de nieuwe soorten die zich in de buurt van de rubberen exemplaren vestigen. Door de vele nieuwe organismen zal de zuurgraad van het water waarschijnlijk afnemen, zodat het leefklimaat voor algen verbetert. Als de rubberen algen inderdaad het gewenste effect hebben, willen de onderzoekers ze op meer plekken in de oceanen gaan plaatsen. “De resultaten van dit onderzoek kunnen een belangrijke rol spelen bij de bescherming van algen wereldwijd”, aldus onderzoekster Chiara Lombardi.

Bron: Nu.nl