De Nederlandse Laboratorium Site

Hoe zorgt jouw lichaam ervoor dat je zin krijgt om te sporten?

Nieuws » Algemeen 7 februari 2020
sporten

Beginnen met sporten betekent meestal dat je een drempel over moet. Dat komt omdat het niet aantrekkelijk voelt om je in het zweet te werken en pijn te voelen.

Wanneer je eenmaal over die drempel heen bent, dan begint het er al snel steeds meer op te lijken alsof het sporten een verslaving wordt. Hoe komt dit toch? Dit ligt niet alleen maar aan de kwaliteit van alle Basic-Fit sportscholen. Het komt ook door enkele processen in je lichaam. Het is leuk om eens te bekijken hoe dit dan precies werkt.

De stoffen die vrijkomen
Wanneer je eenmaal begint met sporten, breng je een zelfversterkend effect op gang. Wanneer je namelijk gaat bewegen, dan komen er allerlei natuurlijke stoffen vrij in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen die het stresshormoon bestrijden. Ook zijn het stoffen waar je je gelukkig van gaat voelen. Daar wil je natuurlijk meer van. Dit is dan ook wat het op een verslaving laat lijken. Je lichaam voelt aan dat het beter voelt wanneer je sport en wil je dus de hele tijd aan het sporten krijgen. Dit versterkt dan ook steeds verder.

Het psychologisch effect
Er is ook een psychologisch effect waarbij positieve gevoelens worden opgeroepen. Dat is wanneer je doelen bereikt. Je gaat er beter uitzien of je kunt steeds meer. Doordat je dit ziet raak je alleen maar nog meer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Je wilt weleens zien hoever je eigenlijk kunt komen wanneer je je ervoor inzet. Ook dit is te danken aan de stoffen die vrijkomen in het lichaam van de mens. Dit werkt ook iedere keer wanneer je iets bereikt opnieuw. Ook zo is er dus veel uit te halen voor het sporten.

De rol van motivatie
Veel mensen gebruiken motivatie voor ze moeten gaan sporten. Om zichzelf in de juiste sfeer te brengen, gebruiken ze bijvoorbeeld opzwepende muziek, opzwepende video’s of motiverende uitspraken en toespraken. Dit heeft alles te maken met associatie. Je denkt aan je eigen prestaties en positieve gevoelens wanneer je deze films, geluiden of uitspraken ziet, leest of hoort. Op die manier komen je lichaam en geest in de juiste toestand om aan de slag te gaan in de sportschool. Je kunt dan niet wachten tot je er bent en lekker aan de slag kunt gaan. Iedere keer weer opnieuw.

Bron: Basic-Fit.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie
ˀ