De Nederlandse Laboratorium Site

Hoe schadelijk is een vape?

Nieuws » Algemeen 8 juli 2020
 Rokende-vrouw

Het is een onderwerp waar al veel discussie over is geweest: is een e-sigaret wel of niet schadelijk voor de gezondheid? Er was een lange tijd geen duidelijkheid over deze kwestie. Er werd wel beweerd dat de vape minder schadelijk was dan een gewone sigaret, maar hier was voorheen geen bewijs voor.

Uit onderzoek is nu gebleken dat een vape wel degelijk ongezond is. Toch is een vape nog steeds een stuk minder schadelijk voor de gezondheid dan een normale sigaret.

Minder schadelijk dan een gewone sigaret
Er is veel onderzoek gedaan naar de mate waarin de vape schadelijk is voor de gezondheid. Daaruit is gebleken dat de vloeistof voor e-sigaretten stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de luchtwegen. De vape is echter wel nog steeds minder ongezond dan een normale sigaret. Dit komt doordat er in een vape geen tabak en nicotine verbrand wordt. Wanneer je een normale sigaret rookt, komen er wel 1000 carcinogene stoffen vrij. Deze stoffen kunnen kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken.

De schadelijke stoffen in een vape
De schadelijke stoffen die vrijkomen bij het vapen zijn nicotine, glycerol, aldehyden, nitrosamines, metalen en propyleenglycol. Deze stoffen kunnen irriterend werken op de luchtwegen en uiteindelijk schade toebrengen. Het kan ook het risico op kanker verhogen en hartkloppingen veroorzaken. Onderzoek beweert dat wanneer er langdurig veel gebruik van een e-sigaret gemaakt wordt, het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. De NVWA geeft aan dat de risico’s maar in beperkte mate aanwezig bij incidenteel gebruik.

Vape met of zonder nicotine
Er wordt regelmatig gesproken over de verslavende werking van de vape. Doordat sommige vloeistoffen nicotine bevatten, kan vapen net zo verslavend zijn als gewoon roken. Dit hoeft echter niet zo te zijn wanneer er e-liquids zonder nicotine gebruikt worden. In dit geval ontbreekt de verslavende stof. Soms kan dit de stap naar het gebruik van e-liquids met nicotine verhogen, maar het kan in veel gevallen ook juist andersom werken. Veel mensen maken namelijk gebruik van e-sigaretten om de rookverslaving af te bouwen.

Stoppen met roken met behulp van een vape
Hoewel een vape dus slecht is voor je gezondheid, is het wel minder schadelijk dan het roken van gewone sigaretten. Een vape kan uiteindelijk zelfs helpen bij het stoppen met roken. Het kan voor rokers dan ook een goed hulpmiddel zijn wanneer ze hun gezondheid juist willen gaan verbeteren door de ongezonde verslaving op te geven.

Bron: damp-e.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie
ˀ