Volgens onderzoek van Jellinek zijn er in Nederland circa 2 miljoen verslaafden
Dit zijn mensen die bepaalde middelen misbruiken en hierbij specialistische hulp kunnen gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het cijfer nog veel hoger, omdat niet alle verslaafden hier voor uit komen.
Een groot probleem in Nederland dus. Gelukkig zijn er jaarlijks ook veel mensen die hun probleem erkennen en hulp zoeken. De eerste stap is afkicken. Men kan pas echt geholpen worden als ze geen middelen meer misbruiken. Zolang er middelen worden gebruikt, kan er immers niet tot de kern van het probleem worden gekomen. Maar afkicken klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Plotseling stoppen met iets wat rust heeft gegeven en je door een moeilijke tijd heeft geholpen kan beangstigend zijn. Want wat gebeurt er als je stopt? Bovendien is dit gewoon niet altijd zo makkelijk. Hoe vaak beloven mensen wel niet dat ze ergens mee zullen stoppen en kunnen ze dit toch niet waarmaken? Daarom is specialistische hulp bij het afkicken vrijwel altijd nodig. Maar waar begin je?
Is een afkickkliniek altijd nodig?
Is het altijd nodig om naar een afkickkliniek te gaan? Niet altijd. Er zijn ook mensen die heel succesvol waren in het afkicken van verslavende middelen en dit zonder al te veel hulp hebben gedaan. Toch is het in veel gevallen wel essentieel om hierbij ook specialistische hulp in te schakelen.
Wat vooral belangrijk is om te begrijpen is dat een verslaving vrijwel nooit op zichzelf staat. Het probleem ligt vaak veel dieper dan enkel het gebruik van verslavende middelen. Want waarom ben je in eerste instantie gaan gebruiken? Wat was de reden om naar alcohol, drugs of andere middelen te grijpen toen het moeilijk werd? Als dit onderliggende probleem niet wordt aangepakt, is de kans op terugval erg groot.
In ernstige gevallen is specialistische hulp daarom altijd nodig. Ook omdat je niet weet hoe het lichaam reageert op het afkicken. Afkicken kan zowel in binnen- als buitenland. Zo zagen we de afgelopen jaren ook steeds meer Nederlanders naar het buitenland vertrekken om daar een behandeling te volgen. De afkickkliniek Zuid-Afrika Specialisten kan ervoor zorgen dat je veel verder uit je omgeving wordt gehaald. Hierdoor kun je je echt focussen op je behandeling en word je minder snel in verleiding gebracht. Voor sommige mensen blijkt dat erg succesvol te zijn.
Nazorg is essentieel
Kan je ooit volledig herstellen van een verslaving? De meeste experts geloven van niet. Mensen die verslavingsgevoelig zijn, zullen dit hun hele leven blijven. Dat betekent echter niet dat je je hele leven verslaafd zult blijven. Het is alleen belangrijk dat je op andere manieren leert om te gaan met bepaalde situaties. Dat je op het moment dat de drang naar middelengebruik begint, je weet hoe je dit om kunt zetten naar iets anders. Dit zijn technieken die je jezelf moet aanleren. Nazorg is hierbij ook van essentieel belang. Zo leer je je eigen patronen te doorgronden en vroegtijdig in te grijpen als terugval op de loer ligt.
Bron: connection-sggz.nl