Een veilige werkomgeving is altijd belangrijk, maar zeker in het laboratorium
De risico’s zijn hier nou eenmaal veel groter. Het is bij uitstek de plek waar potentieel gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Er zijn zichtbare gevaren, denk aan ontploffing, brand, irritatie en verstikking, maar ook gevaren die minder goed zichtbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen die niet direct gezondheidsproblemen opleveren, maar dit op de lange termijn wél kunnen doen.
Als laboratorium medewerker moet je op de hoogte zijn van de gevaren. Dit betekent in elk geval dat je de standaard veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Daarnaast moet de werkgever er alles aan doen om de omgeving zo veilig mogelijk te maken. Hieronder volgen enkele tips die de veiligheid in het lab kunnen verhogen.
1. Investeer in een goed stofafzuigsysteem
Stof kan op heel veel verschillende manieren een risico vormen in het lab. In de eerste plaats omdat het een ongezonde en onaangename werkomgeving veroorzaakt, maar ook doordat het in sommige gevallen de werkzaamheden in gevaar kan brengen. Wie werkt met zware chemicaliën, wil niet dat deze met stof in aanraking komen. Daarom is industriele afzuiging een absolute must. Vooral in het lab is het van belang dat deze geheel op maat wordt samengesteld. Bij het samenstellen van een professioneel afzuigingssysteem worden dan ook eerst verschillende tests uitgevoerd om te ontdekken welke en hoeveel stofdeeltjes er nu aanwezig zijn. Op basis daarvan wordt een oplossing bedacht. Zo leg je de basis voor een gezondere werkomgeving.
2. Meer kennis over risico’s in het lab delen
Alle medewerkers zijn als het goed is al op de hoogte van de risico’s. Deze hebben zij tijdens hun opleiding al veelvuldig gehoord. Soms merken we echter dat er in het lab steeds minder veilig wordt gewerkt. Dit gebeurt meestal juist door de mensen die hier het langst werken. Na verloop van tijd beginnen ze toch wat minder kritisch te worden in hun werken en nemen ze niet alle regels meer even goed in acht. Daarom blijft het belangrijk om kennis over de risico’s in het lab te delen en je medewerkers aan te sporen om alle veiligheidsmaatregelen toe te passen. Zorg voor constante training. Zeker bij een hoog personeelsverloop.
3. Voer een risicobeoordeling uit
Het is lastig om problemen aan te pakken als je niet precies weet waar het misgaat en hoe groot de kans is dat dingen in de toekomst mis zullen gaan. Daarom is het eerst van belang om inzicht te krijgen in de gehele situaite. Voer een risicobeoordeling uit en wijs een veiligheidscoördinator aan. Dit is een persoon die ingeschakeld kan worden bij alle kwesties met betrekking tot de veiligheid van het personeel. Deze persoon zorgt er niet alleen voor dat de dossiers netjes worden bijgewerkt, maar ook dat iedereen op de hoogte is en blijft van de veiligheidsregels. Ook wanneer er nieuwe regels worden ontwikkeld, is deze persoon de eerste die hiervan weet en dit deelt met het personeel. Een aanspreekpunt voor een veiligewerkomgeving dus.
Bron: joaairsolutions.com