ISO-normeringen zorgen voor consistentie, kwaliteit en veiligheid in laboratoria
Daarnaast wordt er vanuit klanten, leveranciers en overheidsinstanties steeds vaker om een ISO-certificering gevraagd. Maar hoe integreer je dit in je organisatie? En hoe zorg je voor naleving in je dagelijkse processen?
Suzanne Arts-van den Hoven is specialist microbiologie en biochemie bij food, feed en zuivellaboratorium NutriControl. Daarnaast is ze intern auditor, lid van de NEN-normcommissie microbiologie van de voedselketen, voorzitter van de NEN-werkgroep zuivelmicrobiologie, en expert binnen diverse ISO-werkgroepen. Tijdens de World of Industry, Technology & Science deelt ze haar kennis en geeft ze een workshop over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk in het laboratorium.
Binnen de werkgroepen denkt Suzanne mee over de herzieningen en ontwikkelingen van normen. “Bij een periodieke herziening zijn er verschillende stemrondes. Dan kun je commentaar geven op de norm en wijzigingen doorgeven, dit wordt binnen de betreffende ISO werkgroep vervolgens weer besproken en verwerkt indien akkoord. De ontwikkeling van een nieuwe norm is een lang proces en duurt meerdere jaren. Je begint met een idee en een conceptversie. Binnen de commissie lever je daar vervolgens commentaar op. Zo zijn er verschillende stadia en kom je uiteindelijk tot een definitieve versie.”
Lees verder op fhi.nl
World of Industry, Technology & Science
Nieuwsgierig geworden? Tijdens de World of Industry, Technology & Science geeft Suzanne Arts -van den Hoven een workshop over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk. De workshop volg je op donderdag 26 september van 12:30-13:30. Registreer je voor een bezoek aan de beurs en stel je eigen programma samen.