Een laboratoriumonderzoek is een van de eerste stappen die je neemt om inzicht te krijgen in je gezondheid
Bij een bloedafname wordt een buisje met je bloed verstuurd naar een laboratorium voor verder onderzoek. Maar wat zijn de kosten hiervan en vergoedt je zorgverzekering deze kosten?
Wat is een laboratoriumonderzoek?
Een laboratoriumonderzoek houdt in dat monsters, zoals je bloed, weefsel of urine, in een laboratorium worden onderzocht voor meer informatie over jouw gezondheid. Specialisten analyseren je monsters en sporen mogelijke ziektes op, controleren de werking van je organen, of beoordelen de effectiviteit van een behandeling. Een van de meest voorkomende onderzoeken is een bloedonderzoek, waarbij je je bloed laat prikken. Het laboratorium voert dan verschillende testen uit, zodat jouw dokter informatie krijgt over jouw gezondheid. De informatie is dan bijvoorbeeld het aantal bloedcellen, de metingen van mineralen in je bloed en de evaluatie van je organen.
Wat kost een laboratoriumonderzoek?
De kosten van een laboratoriumonderzoek hangen af van verschillende factoren, zoals het type onderzoek, de complexiteit en de locatie. Eenvoudige tests zoals bloedonderzoeken of urinetests zijn doorgaans goedkoper dan meer gespecialiseerde testen. Volgens Diagnostiek voor U kost een bloedafname ongeveer 14 euro. Daarnaast betaal je ook voor elk stofje dat je wilt meten in je bloed een aanvullend tarief, zo loopt de prijs flink op. Een uitgebreide test, zoals een HIV test, kost al snel honderden euro’s.
Vergoeding laboratoriumonderzoek uit de basisverzekering
Voor een laboratoriumonderzoek met verwijzing van je huisarts krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Let hier wel goed bij op. Heb je je eigen risico nog niet volledig gebruikt? Dan betaal je een deel van of de gehele kosten zelf.
Wil je een preventief bloedonderzoek laten uitvoeren? Deze kun je krijgen zonder verwijzing van je arts. Hiervoor krijg je geen vergoeding vanuit je zorgverzekering, dus de kosten betaal je zelf.
Aanvullende zorgverzekering voor laboratoriumonderzoek
Als je je bloed wilt laten prikken zonder verwijzing van een dokter, dan vergoedt de basisverzekering dit dus niet. Wil je hier toch een vergoeding voor, dan heb je de optie om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van de financiële vergelijkingssite https://www.geld.nl/ adviseert: “Let hierbij goed op de premie, maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden. Bedenk altijd eerst hoeveel kosten je verwacht. Vervolgens kun je bepalen of de extra premie die je voor de aanvullende zorgverzekering betaalt, opweegt tegen de verwachte kosten. Zo kies je bewust voor een aanvullende verzekering die past bij jouw situatie.”
Tip! Wist je dat de premies van zorgverzekeraars flink verschillen? Ga daarom je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl. Zo zie je direct de premies én welke zorgverzekeraars aanvullende pakketten bieden voor bloedprikken.
Bron: geld.nl