Het werkveld van laboratoria is enorm divers en groeit gestaag met de toenemende vraag naar wetenschappelijk onderzoek en diagnostische diensten
Of je nu een beginnende laborant bent of een ervaren onderzoeker met een doctoraat, solliciteren in een labomgeving kan zijn eigen unieke uitdagingen met zich meebrengen. Wat zijn dan de specifieke zaken waar je op moet letten bij het solliciteren naar een functie in een laboratorium?
Diepgaande kennis is een pré, maar niet genoeg
Vanzelfsprekend is een gedegen kennis van je vakgebied een essentiële factor bij elke sollicitatie in de wetenschap. Maar louter technische vaardigheden zijn vaak niet genoeg. Laboratoria zijn steeds meer interdisciplinair en daarom is het belangrijk om ook een basisbegrip te hebben van aanverwante wetenschappen. Dit komt vooral van pas tijdens interviews, waar je naast technische vragen ook vragen kunt verwachten die je vermogen om over de grenzen van je eigen specialisme heen te kijken toetsen. Daarnaast zijn zogenaamde ‘soft skills’, zoals teamwerk, communicatie en projectmanagement, minstens zo belangrijk als je technische vaardigheden.
Begrip van wet- en regelgeving
Laboratoria werken vaak met gevaarlijke stoffen, delicate apparatuur en strikte protocollen. Dit betekent dat er in deze omgeving bijzondere aandacht is voor wet- en regelgeving. Denk aan milieuwetgeving, veiligheidsvoorschriften en ethische richtlijnen. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je verwachten dat je kennis van deze wet- en regelgeving getest wordt. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van relevante lokale, nationale en internationale voorschriften. Het toont aan dat je niet alleen inhoudelijk sterk bent, maar ook begrijpt hoe je jouw kennis op een verantwoorde manier kunt toepassen.
Culturele fit en loopbaanontwikkeling
Net als in elke andere sector is ook in laboratoria de culturele fit van belang. Laboratoria kunnen variëren van zeer formeel en hiërarchisch tot meer losjes en flexibel. Het is nuttig om vooraf onderzoek te doen naar de cultuur binnen het specifieke laboratorium waar je solliciteert. Is er een hoge werkdruk waardoor je mogelijk lichamelijke klachten door stress van kunt krijgen?
Tijdens het sollicitatiegesprek is het ook aan te raden om te vragen naar mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bieden zij bijvoorbeeld mogelijkheden voor zelfontwikkeling, zoals op het gebied van timemanagement of inhoudelijke kennis? Laboratoria zijn vaak plekken waar innovatie centraal staat, dus het is goed om te weten hoe een potentiële werkgever bijdraagt aan jouw groei binnen het vakgebied.
Een holistische benadering
Solliciteren bij laboratoria vraagt om een holistische benadering waarbij je rekening houdt met een scala aan factoren. Naast een diepgaande vakkennis en technische vaardigheden is er vaak aandacht voor interdisciplinariteit, wet- en regelgeving, en persoonlijke fit. Het is dus niet voldoende om alleen je cv vol technische competenties te hebben; je zult jezelf als een veelzijdige professional moeten presenteren. Zo beantwoorden we de vraag waarmee we dit artikel begonnen: wees voorbereid op een divers scala aan vereisten en verwachtingen wanneer je solliciteert bij een laboratorium. Het is een complex maar enorm boeiend werkveld dat veel van je zal vragen, maar ook veel te bieden heeft.
Bron: timemanagement.net