Steeds meer zorginstanties werken zelforganiserend.

Daarom interviewden wij Janine van Grevenstein over wat zelforganiserend werken is en waarom het in toenemende mate toegepast wordt binnen de zorg.

Wat is zelforganiserend werken?

“Organisaties die zelforganiserend werken hebben teams die zelf de volledige verantwoordelijkheid en mandaat hebben om klanten te dienen. Hiermee bedoel ik dat teams als een geheel samenwerken waarbij ze de vrijheid krijgen om zelf processen in te richten en beslissingen te nemen om maximale waarde voor de klant te creëren. Het management houdt zich dus niet bezig met alledaagse zaken zoals het aansturen van teams. “

Hoe maken organisaties in de zorg gebruik van zelforganiserend werken?

“Zelforganiserend werken is als een spectrum. Je kan het dus volledig doen, of voor een klein gedeelte. Een organisatie als Buurtzorg hebben zelforganiserend werken volledig tot in de puntjes uitgewerkt. Waarbij alle teams heel veel autonomiteit hebben gekregen, maar waarbij ze nog wel van centrale zaken zoals HR of de jurdische afdeling gebruik kunnen maken. Andere organisaties kijken door middel van zelforganiserend werken, wie het beste op welk client kan worden gezet. Omdat dit een typisch voorbeeld is waarin het team (de zorgmedewerkers) meer kennis hebben om de processen optimaal in te richten om de beste zorg te leveren dan de leidinggevende. Tenslotte zijn het de zorgmedewerkers die elke dag met de cliënten praten en werken.”

Kan elke zorginstantie zelforganiserend gaan werken?

“In principe wel, maar hoe kleiner en overzichtelijker de organisatie des te makkelijker het zal zijn. Voor een ziekenhuis zal het lastiger worden, dan voor één woonhuis. Dat heeft te maken met het feit dat er wel echt een cultuurverandering nodig is. Omdat leidinggevende een andere rol krijgen, en dat kost tijd. En hoe groter de organisatie hoe lastiger het is. Echter ben ik er wel van overtuigd dat het voor bijna elke organisatie mogelijk is.”

Is er in de toekomst een grote rol voor zelforganiserend werken binnen de zorg weggelegd?

“Het meer en deel wel, juist door de arbeidskrapte zie ik hier kansen. Omdat je met zelforganiserend werken veel meer het volledige potentieel van medewerkers gebruikt, kan je bijvoorbeeld standaard werkzaamheden verdelen, en vervolgens het specialistische werk ook effectiever verdelen door middel de samenspraak opzoeken. Terwijl in hiërarchische organisaties, het allemaal top-down wordt bepaald. Dus juist omdat er een toenemende vraag in de zorg komt, zal er een steeds grotere rol voor zelforganiserend werken zijn weggelegd.”

Bron: zelforganisatiefabriek.nl