Het klinkt als iets wat veel gebeurt: bloedprikken. Voor verschillende onderzoeken is het nodig, want in bloed kun je veel terugvinden.
Denk aan ontstekingswaarden, verschillende vitamines en nog veel meer. Maar wat zijn de kosten die bloedprikken met zich meebrengt?
Doorverwijzing vanuit de huisarts
Praktisch elk onderzoek begint bij de huisarts. Als deze zelf geen conclusies kan trekken, kan de huisarts een verder bloedonderzoek nodig achten. Je krijgt dan een doorverwijzing. Dan gaat de gouden regel van de zorgverzekering in: krijg je een doorverwijzing van de huisarts, dan is het gedekt door de basisverzekering. Je betaalt dan geen extra zorgkosten. Wel betaal je er eigen risico over.
Eigen risico
Het eigen risico is het aandeel dat je zelf hebt over alle kosten die de basisverzekering voor je vergoedt. Er zijn daarin enkele uitzonderingen: kraamzorg en dingen die je in bruikleen hebt, zijn zonder eigen risico. Ook is het huisartsenbezoek en het onderzoek dat de huisarts uitvoert zonder bijkomende kosten. Je abonnement voor de huisarts zit inbegrepen bij de premie die je elke maand betaalt. Kinderen onder de 18 jaar hebben ook geen eigen risico. Voor ieder ander is het standaard eigen risico €385 per jaar. Dit blijft zo tot minstens 2025.
Je mag het eigen risico overigens verhogen in ruil voor een korting op de premie.
Je eigen risico wordt verrekend via je zorgverzekering. Het kan best lang duren totdat je daar de rekening van ontvangt. Soms wel tot enkele maanden na het daadwerkelijke prikken.
Preventief onderzoek
Sommige mensen willen graag hun bloed laten testen omdat er bijvoorbeeld een erfelijke ziekte in de familie zit. Dit mag, maar zonder doorverwijzing komen de kosten voor je eigen rekening. De kosten van bloedprikken verschillen enorm en zijn afhankelijk van waarnaar gezocht wordt. Als je jouw bloed laat testen voor enkele vitamines, dan kun je denken aan een paar tientjes. Maar wil je bijvoorbeeld je bloed laten onderzoeken op het HIV-virus? Dan kun je al snel een rekening van enkele honderden euro’s krijgen.
Aanvullend verzekeren
Sommige verzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan. Je kunt dan alsnog de kosten van een bloedonderzoek vergoed krijgen. Je betaalt dan ook geen eigen risico, maar wel meer premie. Het is dus goed om dit in je achterhoofd te houden als je aan het einde van het jaar zorgverzekeringen gaat vergelijken.
Als je een bloedonderzoek wil laten doen, neem dan eerst contact op met de instantie die het onderzoek zal laten uitvoeren. Die kunnen je vertellen wat de kosten ongeveer zijn. Op basis daarvan kun je bekijken of het zin heeft om een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je meer premie betaalt dan je vergoed krijgt, is dat natuurlijk zonde van je geld.
Let op: vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn altijd hetzelfde, maar de voorwaarden van aanvullende verzekeringen kunnen verschillen tussen verzekeraars. Sommige vergoeden maar een deel van de rekening, of tot een maximumbedrag. Kijk daarom goed naar de verschillen in de polisvoorwaarden en leg de verschillende zorgverzekeringen naast elkaar door jaarlijks aan het eind van het jaar zorgverzekering te vergelijken.
Bron: Independer