Wanneer een patiënt gediagnosticeerd wordt met Chronische Lymfatische Leukemie, of wanneer je werkzaam bent in de medische wereld, dan is het goed om meer over de behandeling van deze ziekte te lezen.
Chronische Lymfatische Leukemie, afgekort als CLL, is een vorm van leukemie, oftewel bloedkanker. Het is een ziekte die niet vaak voorkomt. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 600 mensen met CLL gediagnosticeerd. Ter vergelijking, in 2020 werden 115.000 patiënten gediagnosticeerd met kanker. De meeste mensen die de diagnose CCL krijgen zijn 60 jaar of ouder en bij mannen komt het twee keer vaker voor dan bij vrouwen. Dit artikel geeft je meer uitleg over CLL en de mogelijke behandelingen.
Wat is CLL?
CLL is een vorm van leukemie. Echter, anders dan bij de acute variant, Acute Lymfatische Leukemie (ALL), gaat het proces langzaam. Bij CLL delen de lymfocyten, de witte bloedcellen, zich te snel, zijn onvolgroeid en hebben een verstoorde celdood. Dit laatste proces genaamd apoptose is normaal, cellen sterven af en er worden nieuwe cellen gemaakt. Wanneer dit proces verstoord is zoals bij CLL, ontstaan er ophopingen van deze cellen. Dit vindt plaats in onder andere de lymfeklieren of milt, maar ook in het bloed of beenmerg.
Welke behandelingen zijn er voor CLL?
Zoals eerder genoemd, is CLL de chronische variant en verloopt het ziektepatroon in de regel langzaam. Ongeveer de helft van de patiënten met CLL komt er per toeval achter, wanneer ze nog geen klachten hebben. Het kan voorkomen dat CLL aangetroffen wordt wanneer iemand een bloedonderzoek uit laat voeren voor een andere reden. Bij patiënten zonder klachten is de eerste 10 tot 15 jaar vaak geen behandeling nodig. Veel van deze patiënten ervaren geen klachten van de ziekte en kunnen uiteindelijk ergens anders aan komen te overlijden. Hoewel de diagnose dus zeer ernstig klinkt, kan het uiteindelijke ziektebeeld bijzonder meevallen. Doorlopend worden er nieuwe behandelingen en medicijnen ontwikkeld voor CLL. Om meer te weten te komen over deze nieuwe ontwikkelingen, kijk je op everyone, een organisatie die op veilige en legale wijze medicijnen beschikbaar maakt voor patiënten wereldwijd.
Klachten en symptomen van Chronische Lymfatische Leukemie
De ophoping van de lymfocyten kan opgezette lymfeklieren tot gevolg hebben. Deze klieren zitten op veel plekken in het lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld in de hals of oksel voelbaar zijn. Van vergrote lymfeklieren hoeft men echter geen last te ervaren. Wanneer de vergrote lymfeklieren wel (milde) problemen geven, kan een behandeling nodig zijn. Daarnaast kan dit nodig zijn bij ophoping van lymfocyten in het bloed of beenmerg, omdat dit tot gevolg kan hebben dat er te weinig ruimte is voor gezonde cellen. Symptomen kunnen in zo’n geval zijn:
- Bloedarmoede met de bekende uitingen van vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid.
- Te weinig witte bloedcellen met een verminderde weerstand tegen virussen of bacteriën tot gevolg.
- Ontstaan van blauwe plekken of bloedingen door een tekort aan bloedplaatjes.
Chronische Lymfatische Leukemie behandeling
Er bestaat momenteel nog geen medicijn dat CLL kan genezen. In sommige gevallen is een behandeling niet nodig, en wanneer dit wel nodig is, zal een arts in het ziekenhuis een behandelplan maken. Eén van de mogelijkheden is een kinaseremmer om de ziekte te remmen of chemotherapie. Artsen zullen echter bij de afwezigheid van klachten, ook geen behandeling voorschrijven, maar controles inplannen. Dit kan maandelijks of enkele keren per jaar zijn. Daarnaast krijgt de patiënt een griepvaccin, aangezien CLL vaak zorgt voor een verlaagde weerstand. Er zijn op medisch vlak, ook op het gebied van nieuwe Chronische Lymfatische Leukemie behandelingen, veel ontwikkelingen. Via everyone kun je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van medicatie en behandelingen.
Bron: everyone.org