Er worden dagelijks grote hoeveelheden samples onderzocht in analytische laboratoria. Door processen te automatiseren profiteer je van een hogere capaciteit, snellere resultaten, minder fouten en lagere personeelskosten. Een grote nauwkeurigheid en hoge dynamiek zijn van essentieel belang voor een gemakkelijke werking van de aandrijfsystemen. Dit kan automatisering betekenen voor jouw laboratorium.

Laboratorium

Automatisering in iedere sector

In alle sectoren met laboratoria zijn geautomatiseerde processen te vinden. Zo is automatisering mogelijk in de farmaceutische industrie, de chemische industrie en de levensmiddelentechnologie. In de medische sector is wereldwijd een aanzienlijke groei te zien op het gebied van geautomatiseerde oplossingen. Zo is automatisering al jarenlang onmisbaar voor het zogeheten in-vitrodiagnostiek (IVD), de analyse van medische samples als bloed, weefsel en urine. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van automatisering van testprocedures in onderzoekslaboratoria van farmaceutische bedrijven, ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In iedere sector vindt automatisering plaats, maar de mate van automatisering varieert aanzienlijk tussen diverse laboratoria. Zo automatiseren sommige laboratoria de volledige sampleanalyse in complexe systemen, terwijl andere automatisering enkel inzetten voor de uitvoering van afzonderlijke processen.

Tijd besparen door automatisering

Veel geautomatiseerde processen worden aangestuurd via internet, waardoor betrouwbaar en snel internet een belangrijke randvoorwaarde is voor een geautomatiseerd laboratorium. Glasvezel internet is zowel voor thuis als op kantoor en in het laboratorium de snelste oplossing. Ook zorgt glasvezel ervoor dat de verbinding altijd stabiel is, zodat de processen in een geautomatiseerd laboratoria niet stil komen te liggen. Het grootste voordeel van automatisering, is dat hierdoor veel tijd bespaard wordt. In laboratoria waar bijna het gehele analyseproces is geautomatiseerd begint het proces al bij bijvoorbeeld de preparatie van de bloedmonsters in reageerbuisjes die op kleur gecodeerd zijn. De buisjes worden gescand en de scanner registreert direct het type analyse dat een specifiek buisje moet ondergaan. Het buisje wordt vervolgens opgepakt door een robotarm en indien nodig wordt het monster gecentrifugeerd om bepaalde bestanddelen van het bloed te scheiden. Vervolgens gaan de monsters op transport en worden ze verplaatst naar het analysestation. De streepjescode wordt gescand om zo het monster te identificeren. De dop gaat van het reageerbuisje af en er wordt een beetje van het monster uit het buisje gehaald. De rest van de inhoud wordt gearchiveerd voor eventuele latere tests. Er kan zelfs technologie gebruikt worden om te mengen, roeren, pipetteren en voor vloeistofverwerking.

Nauwkeurig werken

Automatisering draagt altijd bij aan nauwkeurig werken. Software en robots raken namelijk niet vermoeid, waardoor ze bijvoorbeeld de codes niet verkeerd aflezen. De laatste input van data is net zo nauwkeurig als de eerste. Deze verhoogde nauwkeurigheid zorgt ervoor dat het lab meer vertrouwen krijgt in de gegevens die ze hebben.

Bron: Pricewise.nl