Op Leiden Bio Science Park is een bijzonder laboratoriumgebouw verrezen: BioPartner 5. Het is het eerste laboratorium in Nederland dat energieneutraal is en ook bij de bouw is men duurzaam te werk gegaan. Zo kreeg Popma ter Steege Architecten te maken met een CO2-budget en werd er volop gebruik gemaakt van tweedehands materialen. BioPartner 5 gaat laboratoria beschikbaar stellen aan wetenschappers en er is tevens ruimte voor start-ups.
Concessies
BioPartner 5 is misschien minder hightech dan je van een laboratoriumgebouw zou verwachten en ook op het gebied van de aankleding van de ruimtes moesten de architecten concessies doen. Het doel van de ontwerpers was dan ook niet om een gebouw neer te zetten dat voorzien is van de nieuwste snufjes, maar om te laten zien dat het mogelijk is om duurzaam te bouwen. Natuurlijk hebben de laboratoria in het gebouw wel alle voorzieningen die er nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goede internetverbinding, dankzij een contract met de beste internet-provider. Met het internet in Nederland zit het sowieso wel snor, want de digitale infrastructuur van Nederland behoort tot de beste van Europa, terwijl ze in landen als Duitsland en Italië op diverse plekken te kampen hebben met een trage verbinding en grijze en witte vlekken.
Materialen van het Gorlaeus Lab
Bij de totstandkoming van BioPartner 5 moesten de architecten rekening houden met een CO2-budget, dat van invloed was op de manier van bouwen. Transport, energiegebruik en materialen mochten namelijk maar een beperkte uitstoot hebben. Die missie is geslaagd, want BioPartner 5 stoot maar 250 kilo CO2 per vierkante meter uit, terwijl dit voor een gemiddeld bedrijfspand 500 kilo CO2 is. De stalen materialen van het gesloopte Gorlaeus Lab (Universiteit Leiden) kregen een tweede leven in BioPartner 5, evenals bijvoorbeeld oude eikenhouten kasten waarvan een balie voor het restaurant werd gemaakt. Verder werd er circulair gebouwd met leisteen, klinkers, rioolbuizen en vloerbedekking.
Natuurinclusief gebouwd
Bij de bouw van BioPartner 5 is ook rekening gehouden met de planten en dieren in het gebied. Op het terrein staan bijvoorbeeld stalen plantenbakken, gevuld met stenen, die dienst doen als schuilplaats voor diverse dieren. Verder is er een openbaar toegankelijke wintertuin gecreëerd, is er een wadi aangelegd op het terras en wordt overtollig regenwater op het dak opgevangen, waarna het naar een opslag onder het laboratoriumgebouw gaat.
Passie en een goed team
Tijdens de bouw kwam men voor heel wat uitdagingen te staan. Met name het creëren van een hoogwaardig laboratorium met hergebruikte materialen was een echte puzzel. Dankzij een goed team dat met veel passie aan het project gewerkt heeft, staat daar nu toch het eerste energieneutrale laboratorium van Nederland. Hopelijk volgen er snel meer duurzame gebouwen.
Bron: Pricewise.nl