Steeds meer sporters gebruiken een eiwitshake om het herstel na een training te bevorderen.
Eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw van spiermassa en een eiwitshake is daarom een ideale toevoeging op een gezond eetpatroon. Helaas is in het verleden gebleken dat niet alle supplementen merken het beste met je voor hebben. Met Amino Spiking verhoogden zij kunstmatig het eiwitgehalte in hun eiwitshakes, om meer winst te maken. In deze blog op Laboratorium.nl gaan we dieper in op hoe je Amino Spiking in eiwitshakes kunt onderzoeken!
Wat is Amino Spiking?
Als je een eiwitshake koopt, vertrouw je natuurlijk op de informatie op het etiket. Hierop kun je precies zien welke ingrediënten gebruikt zijn en zie je het complete aminozuurprofiel. Helaas zijn we in het verleden al eens behoorlijk misleid door bedrijven. Zij maakten gebruik van een fenomeen dat we Amino Spiking noemen.
Bij Amino Spiking worden goedkope aminozuren, zoals glycine, alanine en taurine toegevoegd aan eiwitpoeders om de productieprijs te drukken en zo de concurrentiestrijd te winnen. Hierdoor wordt het stikstofgehalte verhoogd en stijgt het eiwitpercentage. Op deze manier denk jij als consument de beste eiwitshake te hebben gevonden, maar blijkt de kwaliteit een stuk minder goed. Deze goedkopere aminozuren hebben namelijk minder effect op de spieropbouw, dan aminozuren zoals leucine, isoleucine en valine (ook wel BCAA’s genoemd).
Aminozuuranalyse
Gelukkig kun je op verschillende manieren onderzoeken of jouw eiwitpoeder een eerlijk eiwitgehalte biedt, of dat er sprake is van Amino Spiking. Soms is het heel makkelijk om dit te controleren. In de ingrediëntenlijst van je eiwitmerk kun je zien dat er bepaalde aminozuren zijn toegevoegd. In de lijst zie je dan glycine, taurine en/of alanine staan. Omdat veel mensen niet weten dat dit minder waardevolle aminozuren zijn, valt het niet op. Maar controleer dus altijd de lijst met ingrediënten op het label van jouw pot eiwitpoeder.
Helaas zet niet iedere producent Amino Spiking zo duidelijk op hun etiket. Om het toevoegen van minder waardevolle aminozuren te onderzoeken is een aminozuuranalyse nodig. Zo’n analyse van het aminozurenprofiel kan snel duidelijk maken of er sprake is van Amino Spiking. Het lab gebruikt hiervoor een aminozuuranalysator, waar de aminozuren worden geoxideerd en gehydrolyseerd. De afzonderlijke aminozuren kunnen op deze manier van elkaar onderscheiden worden. Uit de test komt dan namelijk naar voren dat de hoeveelheid ‘waardeloze’ aminozuren veel hoger is dan normaal het geval is bij wei eiwitten. Als er door de producent gesjoemeld is, wordt dit dus direct duidelijk.
Kwaliteit van eiwitshakes in Nederland
Hoe zit het met de kwaliteit van eiwitshakes die in Nederland veel worden verkocht? Enkele jaren geleden zijn veel bekende merken getest en zijn de resultaten online gedeeld. Niet alle populaire merken kwamen goed uit de test. Gelukkig is dit wel een wake-up call geweest voor producenten om hun eiwitpoeders nog strenger te controleren en te zorgen voor een hoge kwaliteit. Voor zover wij nu weten zijn de eiwitshakes in Nederland anno 2021 van goede kwaliteit en wordt er geen gebruik (meer) gemaakt van Amino Spiking.
Bron: voeding-en-fitness.nl