Krijg inzicht in toonaangevend onderzoek over celbiologie, technieken zoals Next Gen Sequencing en innovatieve ontwikkelingen in DNA technologieën.

Acht sprekers vullen het Life Science seminarprogramma op donderdag 30 september en staan klaar om samen met jou in de onderwerpen te verdiepen. Ontdek meer over de inspirerende lezingen.

Hans Clevers start de dag met een presentatie over zijn baanbrekende onderzoek naar organoïden. Dit zijn 3D structuren die gekweekt zijn uit stamcellen van menselijk of dierlijk weefsel. Het zijn verkleinde en versimpelde versies van organen die buiten het lichaam gekweekt zijn. Deze mini-organen kunnen niet alleen gebruikt worden voor onderzoek en het bestuderen van ziektes, maar maken het ook mogelijk om behandelingen te personaliseren. In zijn presentatie legt Hans Clevers uit hoe zowel embryonale als volwassen stamcellen de basis zijn voor de ontwikkeling van organoïden.

Nauwkeurige PCR-testen

Juist nu het afgelopen jaar de kwetsbaarheid van ons gezondheidszorgstelsel heeft benadrukt, is het des te belangrijker om de nauwkeurigheid van PCR uit het lab naar de dokterspraktijk te brengen. Violette Defourt vertelt meer over Rapidemic, een start-up gevestigd in Leiden, die een innovatieve platformtechnologie ontwikkelt en daarmee snelle en nauwkeurige point-of-care-tests mogelijk maakt. Ze maken gebruik van moleculair-biologische methoden om een specifieke genetische sequentie van de ziekteverwekker te detecteren en een gemakkelijke uitlezing te bieden.

Potentie en uitdaging van RNA

De mogelijkheden, vooruitgang en uitdagingen rondom het toepassen van exosomen als RNA afgiftesystemen: Sander Kooijmans van het UMCU weet u er alles over te vertellen. En dat is maar goed ook. Medicijnen gebaseerd op RNA hebben namelijk een enorm therapeutisch potentieel, maar die wordt nog lang niet altijd volledig benut. De uitdaging? De afgifte van RNA aan de juiste cellen. Exosomen zijn membraanblaasjes die worden afgescheiden door cellen in ons lichaam en in die rol beschikken ze ook over tal van eigenschappen die van belang zijn voor afgifte van RNA medicijnen.

LABNL-logo-250

Lees meer over het Life Science seminarprogramma op de website van LabNL. Inschrijven voor de beurs én het conferentieprogramma is kosteloos en kan via dit registratieformulier.

Bron: LabNL.nl