Uniek netwerk van Nederlandse laboratoria gaat een groot volume extra coronatesten uitvoeren
Acht Nederlandse laboratoria hebben zich verenigd in het Fenelab Consortium COVID-19 om op verzoek van het ministerie van VWS extra testcapaciteit te realiseren. Deze laboratoria zijn aangesloten bij de landelijke branchevereniging Fenelab. De door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde laboratoria hebben uitgebreide ervaring met PCR-analyses. Dit nieuwe uitgebreide laboratorium netwerk gaat deze week in productie.
Niet-medische laboratoria leveren ook een bijdrage
Na goed overleg met betrokken instanties zoals het ministerie van VWS, Dienst Testen, GGD GHOR en RIVM is het zo ver: een consortium van niet-medische Fenelab laboratoria gaat hulp bieden om coronatesten uit te voeren. Het ministerie van VWS heeft de Fenelab leden gevraagd deel te gaan uitmaken van de opschalingslaboratoria.
Het zijn negen bedrijven die lid zijn van branchevereniging Fenelab die dit mogelijk maken: LabWing, Merieux Nutrisciences, Nofalab, Normec Biobeheer, Nutreco Masterlab, NutriControl, Nutrilab, SGS en Triskelion. De onder normale omstandigheden concurrerende voedingsmiddelen laboratoria zijn allen ISO 17025 geaccrediteerd en toppers in hun vakgebied. Daarbij beschikken zij over zeer veel ervaring om kwalitatieve hoogwaardige PCR-analyses uit te voeren. Met de recente ondertekening van de overeenkomst met het ministerie van VWS, gaan deze labs met ingang van 4 januari 2021 hun bijdrage leveren in de voortdurende strijd tegen het coronavirus.
De CEL fungeert als Centrale Extractie Locatie en logistiek verdeelstation
Nadat personen zijn bemonsterd in de GGD-teststraten, worden de monsters - door het Fenelab Consortium COVID-19 – direct per koerier overgebracht naar het centrale verdeelstation in Vlaardingen. Deze CEL voldoet aan de BSL-2 veiligheidskwalificaties om de neus en keel monsters te kunnen ontvangen, voor te bereiden en te verdelen. Gekwalificeerd personeel neemt de monsters in ontvangst. Met behulp van de daarvoor geïnstalleerde extractie robots worden de monsters gepipetteerd in de 96-wells platen worden toegewezen aan de deelnemende laboratoria.
Krachtig internetplatform verbindt laboratoria met eigen data-uitwisselingsprotocol
De gezamenlijke capaciteit van deze samenwerkende laboratoria kan optimaal worden benut door gebruik te maken van het door LabWing in Nederland ontwikkelde - en specifiek voor dit doel gerealiseerde - gezamenlijke internetplatform. Via dit LabWing Cloud platform worden de elektronische laboratorium opdrachten die binnenkomen via het beveiligde e-zorg netwerk, automatisch verwerkt en de uitslagen ook weer digitaal gerapporteerd aan het systeem van de gezamenlijke GGD ’s. Door gebruik te maken van slimme algoritmen wordt de beschikbare laboratoriumcapaciteit dag en nacht optimaal benut. Op deze manier wordt het mogelijk de monsters centraal te verdelen en op de logistiek meest efficiënte wijze binnen een netwerk van laboratoria te verdelen en daarmee direct over een grote eenvoudig schaalbare capaciteit te kunnen beschikken. Een bijzondere samenwerking tussen concurrenten kan hiermee uitstekend hulp bieden in een crisissituatie.
Grote laboratoria door het hele land leveren PCR-analyses binnen 24 uur
De laboratoria, de zgn. PCR-locaties in Nederland, verrichten uiteindelijk de testen op basis waarvan wordt vastgesteld of een persoon wel of niet besmet is met het coronavirus. Binnen 24 uur na afname van de swab worden de resultaten opgeleverd. Bovendien wordt met ringtesten en controlemonsters dagelijks geborgd dat aan de kwaliteitseisen wordt voldaan. Alle materialen voor de bemonstering, de kits en laboratoriumapparatuur worden verzorgd door het Fenelab Consortium
COVID-19. De Nederlandse MKB-laboratoria maken zo nog verdere opschaling mogelijk met extra PCR capaciteit.
Innovatie en de toekomst
Fenelab is graag bereid om de uitgebreide testervaring van haar leden in te zetten t.b.v. een adequate structuur en organisatie waarmee dit soort crises snel het hoofd geboden kan worden. Een uitgekiende logistiek en denkkracht is daarvoor noodzakelijk en die kunnen de leden van Fenelab bieden aan de Nederlandse samenleving. Denk hierbij aan ontwikkelingen zoals intelligente monitoring van onderwijsinstellingen en andersoortige intelligente home testen door gebruik te maken van de allernieuwste laboratorium-, logistiek- en ICT-oplossingen.
Bron: Fenelab.nl