Voor Esther Verhaag, docent bij Life Sciences & Technology Leeuwarden (LS&T), veranderde half maart de praktijk van het lesgeven aan de studenten van de opleidingen Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek ingrijpend.

Enkele dagen na de nu al legendarische persconferentie van Mark Rutte over het ‘beter niet meer handen schudden’ sloot op 12 maart de hogeschool haar deuren.

Eerste digitale colleges

Amper anderhalve week daarna vonden al de eerste digitale colleges plaats. Ook voor de practica werd een werkbare oplossing gevonden. Ietwat lacherig gaven we elkaar een ‘voetzoen’, in de voormiddag van wat later een historische dinsdag 10 maart bleek. We hadden in Leeuwarden afgesproken om te praten over haar docentschap. Naast het geven van colleges vallen daaronder voor Esther Verhaag als ‘gewone docent’ (ze is geen docent-onderzoeker, geen praktijkdocent en ook geen lector) het begeleiden van practica. Een combinatie die haar zeer aanspreekt omdat ze aan de hand van wat de studenten in de praktijk uitvoeren, goed kan zien wat ze ervan in de colleges hebben opgestoken.

Practica Celbiologie

Eén van de eerstejaarspractica die Esther geeft, is die voor celbiologie, waarin de studenten veel met microscopen in de weer zijn. Instrumenten die heel wat te lijden hebben, en na verloop van tijd dan ook aan vervanging toe zijn. Onlangs zijn er in dat kader acht nieuwe omkeermicroscopen van Nikon aangeschaft. “Meerdere microscopen, die we al een tijd in gebruik hebben, begonnen kuren te krijgen. Daarbij hebben we ook de gelegenheid aangegrepen om het microscopenpark uit te breiden. Met name bij de practica voor celbiologie worden er veel gebruikt: in twee laboratoria hebben we dan elk acht studenten met vier microscopen aan het werk. Om het aantal benodigde microscopen nog enigszins binnen de perken te houden verdelen we per koppel het werk. Waar de ene zich richt op het onder de microscoop beoordelen van de preparaten, houdt de ander zich bijvoorbeeld bezig met het overzetten van cellen”, vertelt Esther. De practicaruimtes zijn inmiddels corona-proof ingericht, zodat studenten ook veilig kunnen microscoperen.

Keuzeproces Microscopen

De keuze voor Nikon had onder meer te maken met de robuustheid van hun microscopen. “Spullen die we hier gebruiken moeten wel een beetje hufterproof zijn, een zekere robuustheid hebben. Dat geldt zeker ook voor de microscopen. Onder het motto ‘ik denk dat het kan, dus ik doe het maar’ zijn er elk jaar wel weer studenten die ondanks de herhaalde waarschuwing om ‘niet aan die en die knopjes zitten’ dingen in de soep laten lopen. Lees verder via deze link.

Meer weten?

Neem dan contact op met Nikon Netherlands via Erdal Demir, erdal.demir@nikon.com

Bron: Nikon.nl