Het Piriformis Syndroom is een veel voorkomende aandoening bij sporters, vooral hardlopers hebben vaker blessures door het Piriformis Syndroom.
Ben je sporter en heb je vaak blessures en weet je de oorzaak niet of is bij jou deze aandoening vastgesteld? Lees hier hoe je sporten en het Piriformis Syndroom kan combineren.
Wat is het Piriformis Syndroom?
De piriformis is een spier in je bil. De zenuw onder de piriformis spier zit bekneld, waardoor er pijnklachten ontstaan. De bilspier irriteert een zenuw die vanuit de rug naar het been loopt. Er kunnen zich verschillende klachten voordoen.
Wat zijn de symptomen?
Wanneer je klachten ervaart is het altijd verstandig om een (huis)arts of specialist te raadplegen, voordat je zelf tot een conclusie komt. Er zijn verschillende soorten symptomen wanneer je last hebt van zenuwpijn:
- Tintelende, prikkelende, branderige of scherpe pijn;
- De pijn straalt uit naar andere delen van het lichaam;
- De pijn blijft een aantal maanden aanhouden;
- Krachtverlies en/of spierzwakte;
- Doof en slapend gevoel in de desbetreffende lichaamsdelen.
Kan je dan nog wel sporten?
Het antwoord is ja, met het Piriformis Syndroom is sporten niet onmogelijk, maar je moet wel blijven luisteren naar je eigen lichaam.
Allereerst is het belangrijk dat je de spier rust geeft. Intensief hardlopen en fietsen/spinnen zitten er voorlopig niet in. Geheel stilzitten en niets doen, is ook niet de bedoeling.
Je mag binnen je pijngrens bewegen. Dat wil zeggen dat je kan bewegen zolang het geen pijn doet. Blijven bewegen bevordert namelijk de doorbloeding van de spier en dat heeft een positief effect op het herstel.
Het rekken van de spier en het masseren met een zogenoemde foamroller is ook aangeraden. Dit helpt om de doorbloeding te verbeteren en de spanning op de spier te verminderen.
Wie stelt de diagnose?
Een diagnose wordt gesteld door een arts. Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je jouw pijn kan linken aan het Piriformis Syndroom? Maak dan een afspraak bij jouw huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een sportarts voor een behandelplan.
Het kan zijn dat de pijn niet weggaat of weer terugkomt zodra je intensiever gaat sporten. Ga bij twijfel of langdurige pijn altijd naar een huisarts! Dokter Internet is er alleen om meer informatie te geven, maar het is geen echte dokter.
Bron: Brein-medicijn.nl