Naar schatting hebben tussen de 800.000 en 1.000.000 Nederlanders last van rijangst. Bij rijangst voel je je niet comfortabel achter het stuur en kun je zelfs in paniek raken tijdens het rijden.

Misschien voel je al angst en zenuwen bij alleen het idee van autorijden. Er zijn vele gradaties in het hebben van rijangst, maar het is hoe dan ook vervelend.

Rationele beslissingen

Bij de meeste mensen wordt het verkeersgedrag gestuurd door rationele beslissingen en gewoontegedrag. Allereerst wordt er gekozen voor een bepaalde vervoerswijze. Eenmaal onderweg worden vaak onbewust rationele beslissingen genomen. Gewoontes bepalen verder of de autorit een soepele voortgang krijgt. Het verkeersgedrag kan echter een meer impulsief karakter krijgen. Dit blijkt uit studies die emoties in het verkeer onderzochten.

Wat is rijangst precies?

Rijangst valt in de bredere categorie ‘reisangst’, dat onder andere de angst voor vliegen en treinreizen omvat. Mensen met reisangst voelen zich op scherp staan wanneer ze bijvoorbeeld in de vertrekhal of op het station staan, of wanneer ze op het punt staan om de auto in te stappen. Vaak bestaat rijangst niet alleen uit de angst voor het rijden zelf, maar ook de angst voor de lichamelijke reactie op de angst zelf. Je lichaam schiet in paniek, je kan last krijgen van duizelingen, het zweet breekt je uit en je hart lijkt je borst uit te kloppen. Op dit moment verlies je de controle, wat kan zorgen voor een gevoel van onmacht. Hierdoor neemt de paniek verder toe. Deze paniek ontstaat dan niet zozeer door de rijangst zelf, maar door de symptomen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel, die soms lastig te doorbreken is.

Blijven rijden

Belangrijk bij rijangst is dat je moet blijven rijden als je angstig bent, om te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Heb je net een aanrijding gehad? Probeer, als de auto het toelaat, om zelf naar huis te rijden. Zo voorkom je dat de gebeurtenis in een trauma verandert. Baal je van de fouten die je tijdens het rijden hebt gemaakt? Stap weer in de auto voor een klein rondje in een bekende omgeving. Focus hierbij op jezelf en ga niet voor andere weggebruikers invullen wat ze over je denken. Veel mensen met rijangst zijn namelijk bang voor de reacties van andere weggebruikers als ze bijvoorbeeld de motor een paar keer af laten slaan voor het stoplicht. Of vijf keer moeten steken bij het inparkeren, terwijl er een rij auto's staat te wachten om er langs te kunnen. Houd in je achterhoofd dat jouw medeweggebruiker echt wel begrip heeft. En zo niet, dan is dat toch niet jouw probleem?

Ga oefenen of neem extra rijles

Ben je onzeker over je eigen rijgedrag? Ga dan op een rustig ochtendje oefenen op het parkeerterrein en breid dit langzaam uit naar provinciale wegen, snelwegen of een route door de stad. Volgens psychologen die ondervraagd zijn tijdens een groot onderzoek van Psychologie Magazine, valt de angst vaak goed op te lossen door het rijden weer op te nemen in de routine. Koop een nieuwe auto als je deze de deur uit hebt gedaan, laat de auto verzekeren, zorg dat je uitgerust bent en ga gewoon aan de slag. Neem geen kalmerende pillen voor het rijden, want deze kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid. Als je het prettig vindt kun je iemand meevragen die geduldig is en begrip heeft voor jouw angst. Wanneer je echt geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen of jezelf niet zover krijgt om achter het stuur plaats te nemen, is het verstandig om rijlessen te nemen. Doe jezelf een opfriscursus en leg aan de rijschool uit wat jouw situatie is. Er zijn speciale rijangstcursussen, want jij bent echt niet de enige die hier last van heeft!

Bron: Nu.nl, Pricewise.nl, Apotheek.nl,