De energierekening in (chemische) laboratoria is torenhoog en daarnaast produceren deze gigantische hoeveelheden afval.

Er wordt daarom hard gezocht naar duurzamere manieren van werken. De kansen in de sector zijn groot. Een toenemend aantal wetenschappelijke instellingen en universiteiten is op zoek naar manieren om bewuster om te gaan met waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie voor een groen laboratorium.

Vervuiling van laboratoria

Afval wordt in grote hoeveelheden geproduceerd in wetenschappelijke laboratoria: van oplosmiddelen die niet meer houdbaar zijn tot plastic pipetpunten, plastic koeldozen en plastic rekjes waarin de pipetten geplaatst worden. Door de speciale vrieskisten, de apparatuur om de instrumenten steriel te houden en de ventilatoren die de lucht schoon houden loopt ook de energierekening hoog op. Energie vergelijken, zoals de meeste mensen dat doen, valt voor de eigenaren van laboratoria dus ook aan te raden. Specialisten die laboratoria ondersteunen om duurzamer te gaan werken geven aan dat onderzoekers steeds meer streven naar manieren om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Efficiëntere afzuigsystemen

Als afzuigsystemen niet alleen afzuigen maar ook blazen, werken deze niet alleen efficiënter, maar ook veiliger. Door te blazen wordt de emissie verplaatst naar waar de zuigkracht effectief is. Dit scheelt gigantisch in de benodigde energie, omdat er minder afgezogen hoeft te worden en er minder toevoer van nieuwe geconditioneerde lucht nodig is. In sommige gevallen is het daarnaast mogelijk om afgezogen lucht te recyclen door de vervuiling eruit te filteren. Hierdoor komt de uitstoot uit op nul en wordt er nog meer energie bespaard. Zo'n filtersysteem is voor de meeste laboratoria nu nog te duur of niet mogelijk. Op termijn is er een grote kans dat er meer naar dit soort oplossingen gekeken wordt. Zo is er al een duidelijke omslag waarneembaar in de houding van werkgevers met een eigen lab. Het duurzame bewustzijn is daarnaast bij steeds meer mensen aanwezig en ook werknemers verkondigen hier hun mening over. Ook met betrekking tot veilige werkomstandigheden.

Verantwoorde afvalinzameling

De beste oplossing is het reduceren van afval, maar dit is niet altijd mogelijk. Een juiste wijze van het inzamelen van afval creëren is al een goede eerste stap. Zo zijn er bedrijven die afvalverzamelstations ontwerpen, waardoor laboratoria beschikken over een gesloten systeem waarbij het afval direct in de juiste verpakking wordt verzameld. Vaak zijn deze stations voorzien van slimme verzameltanks voorzien van een sensor. Deze geven automatisch een seintje als ze bijna vol zitten. Dankzij deze oplossing wordt het ook veiliger om met afval te werken, omdat de stations op een veilige en arbovriendelijke manier te legen zijn. Door het afval te koppelen aan een registratienummer weet de afvalverwerker wat erin zit. Zo kan hij of zij kiezen voor een juiste verwerking of, indien mogelijk, recycling van de inhoud. Bewustzijn en de zoektocht naar slimme oplossingen kan in de toekomst leiden tot een energieneutraal laboratorium.

Bron: Nos.nl, Energievergelijken.nl