Onderzoekers, onder leiding van dr. Shojiro Katoh, hebben een grote stap gezet richting het creëren van een behandeling van beschadigd kraakbeenweefsel.
Binnen de regeneratieve geneeskunde (de wetenschap van het herstellen en vervangen van beschadigd lichaamsweefsel) was al bekend dat gezond kraakbeenweefsel gebruikt kan worden om kraakbeen te herstellen. Nu is ontdekt dat ook aangetast weefsel ingezet kan worden om nieuw kraakbeenweefsel te produceren. Dit kan een belangrijke doorbraak zijn in de behandeling van artrose.
Ons lichaam is continu bezig met het vernieuwen van weefsels. Oude cellen sterven af en worden vervangen door nieuwe cellen. De enige uitzondering hierop is kraakbeenweefsel. Het lichaam moet hier een beetje geholpen worden, door kraakbeen van een andere plek in het lichaam te transplanteren of nieuw kraakbeen te laten groeien in het laboratorium. De resultaten van deze behandelingen zijn echter te gering om grootschalig in te zetten.
Gewrichtsprothese
Bij ernstig aangetast kraakbeen door artrose wordt vaak gekozen voor een (halve) prothese. Het aangetaste of het volledige kraakbeen rond het gewricht wordt verwijderd en vervangen door een prothese van metaal en/of kunststof. Dit verlicht bij veel mensen de pijn, maar er zitten ook nadelen aan de operatie. Een prothese heeft een levensduur van 10 tot 20 jaar en de resultaten van een zogeheten ‘revisie’ zijn vaak minder positief dan de eerste prothese. Het herstellen van het kraakbeen heeft dan ook de voorkeur. Het bot blijft intact en de operatie voor een gewrichtsprothese kan uit- of afgesteld worden.
Biomedisch afval
In het onderzoek van dr. Shojiro Katoh werd gekeken naar de mogelijkheid om aangetast kraakbeenweefsel te gebruiken in plaats van gezond weefsel. Van enkele patiënten die een volledige knieprothese kregen, werd het door artrose ernstig aangetaste kraakbeenweefsel gebruikt om nieuw en gezond weefsel te creëren. Normaal werd dit weefsel afgedankt als biomedisch afval. De onderzoekers verwijderden aangetast kraakbeen, kweekten dit op in een laboratorium en plaatsen het vervolgens terug rond het gewricht van de patiënt. De uitkomsten van het onderzoek geven de hoop dat er in de toekomst een behandeling tegen artrose ontwikkeld kan worden, waarbij gezond kraakbeen intact kan blijven.
Leefstijlaanpassingen
In de tussentijd doen mensen met (beginnende) artrose er goed aan om een knieprothese zo lang mogelijk uit te stellen. De operatie is immers onomkeerbaar. Vaak helpen leefstijlaanpassingen. Oefeningen en voldoende lichaamsbeweging kunnen verlichting bieden. Ook kan het helpen om het aangetaste gewricht te ontlasten bij inspannende activiteiten, zoals traplopen en lange wandelingen. Het kan dan goed zijn om een rollator aan te schaffen, voor steun bij het wandelen, of ervoor te kiezen om een lift voor de trap te laten installeren.
Bron: Sciencedirect.com, Otolift.nl