Voor veel laboratoria is het hoge energieverbruik van luchttechnische voorzieningen een flinke kostenpost.

In tegenstelling tot een kantoor kan de temperatuur 's nachts niet verlaagd worden om de verwarming 's ochtends weer aan te zetten.

Er is vaak een constante temperatuur nodig. Ook zuurkasten verbruiken veel energie met de afzuiging en met het op temperatuur brengen van de verse buitenlucht.

Breng het energieverbruik in kaart

Er liggen grote kansen voor laboratoria om de energiekosten en bijbehorende vervuiling terug te brengen. Om te weten waar de kansen liggen is het belangrijk om het energieverbruik eerst in kaart te brengen. In de meeste laboratoria staan erg veel apparaten, wel honderden. Meten is weten en maakt het mogelijk om bij te sturen op die vlakken waar het meeste effect bereikt kan worden. Dit kan alleen indien er complete gegevens beschikbaar zijn. Op grond daarvan is het mogelijk om optimale besluiten te nemen. Er zijn bijvoorbeeld apparaten die zoveel energie vreten dat het effect van besparen op verlichting in het gehele kantoor teniet wordt gedaan door deze een uur langer aan te laten staan. Een optimaal gebruiken van apparatuur is dus van groot belang.

Vermindering van energieverbruik

Wanneer bekend is waar het meeste energie verbruikt wordt, kan er ingezet worden op de vermindering van energieverbruik. Zo zorgt in veel laboratoria de constante temperatuur voor een hoger energieverbruik en ook de afzuiging van de lucht kost veel energie. Hier valt een flinke slag in te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor minder en kleinere zuurkasten. Tegenwoordig zijn er minder chemicaliën nodig doordat de analyse-apparatuur efficiënter is. Hierdoor kunnen nieuwe zuurkasten ook een stuk kleiner uitgevoerd worden. Het gebruik van minder chemicaliën is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens beter voor de veiligheid.

Zelf energie opwekken

In het optimale geval wordt de energie die verbruikt wordt ook nog eens (grotendeels) zelf opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Door de coronacrisis is er meer duurzame energie opgewekt omdat de luchtvervuiling sterk afnam. Dit is niet voor ieder laboratorium de juiste oplossing omdat de units in het kantoor een afzuiginstallatie hebben. Bij veel apparaten zijn er flink wat dakdoorvoeren, wat het moeilijker maakt om zonnepanelen op het dak te leggen. In dit geval is het bijvoorbeeld verstandig om te kijken naar een aanbieder van groene energie, of het werken met een andere duurzame energieoplossing.

Electrical Sustainable Powerlab Delft

Een mooi voorbeeld van een energiezuinig laboratorium is het Electrical Sustainable Powerlab dat gebouwd wordt in Delft. De TU Delft heeft daarmee eind 2020 een interdisciplinair en uniek lab waar het onderzoek naar veilige, kwalitatief hoogwaardige energievoorzieningen en het transport van energie samengebracht wordt. In het ESP-lab wordt gezocht naar oplossingen om het elektriciteitsnet, dat nu nog makkelijk overbelast raakt, voor te bereiden op de toekomst.

Bron: Pricewise.nl, TUdelft.nl