Dit jaar nog zal het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) één van de grootste publiek-private stamcel- en gentherapiefaciliteiten van Europa bouwen: Het Netherlands Center for the Clinical Advancement of Stem Cell and Gene Therapies (NECSTGEN).
Daardoor kan meer onderzoek worden gehouden binnen de regeneratieve geneeskunde, oftewel het herstellen en vervangen van zieke cellen, weefsels en organen. Startups en onderzoekers uit heel Europa kunnen zich vanaf 2021 aansluiten bij NECSTGEN.
Diabetes
Met name voor chronisch zieken, zoals mensen met hart- en vaatziektes of diabetes is dergelijk onderzoek gewenst, aangezien ze op dit moment jarenlang intensief worden behandeld zonder dat ze uitzicht hebben op genezing. Zo maakt het lichaam van diabetespatiënten te weinig of zelfs helemaal geen insuline meer aan en moeten ze gedurende de rest van hun leven hun dagelijkse routine flink aanpassen. Insuline is een lichaamseigen hormoon dat zorgt dat de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd en de glucose wordt opgenomen in de lichaamsweefsels. Bij een tekort aan insuline in het bloed neemt de hoeveelheid bloedsuiker toe, wat schadelijk is voor de gezondheid. Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot beschadigingen aan de ogen, nieren of hart- en bloedvaten. Diabetespatiënten moeten daarom goed op hun gezondheid letten, onder meer door veel te bewegen, gezond te eten en dagelijks de bloedsuiker te meten met een glucosemeter.
Stamceltherapie
Al jaren wordt veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van het zelf herstellend vermogen van ons lichaam. Met nieuwe behandelmethodes binnen de regeneratieve geneeskunde zou het in theorie mogelijk kunnen zijn chronische aandoeningen te genezen door middel van weefselmanipulatie of gentherapie. Bijvoorbeeld door cellen dermate te veranderen, zodat ze zelf insuline weten te produceren. Eerder dit jaar wisten Amerikaanse onderzoekers aan de Washington University School of Medicine in St Louis binnen een paar weken diabetes te genezen bij muizen aan de hand van stamceltherapie. De onderzoekers waren in staat om alvleeskliercellen aan te maken vanuit menselijke stamcellen. Die werden vervolgens bij de muizen ingespoten en de cellen begonnen na een aantal weken zelf insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer in balans was. De suikerziekte was gedurende 9 tot 12 maanden verdwenen.
Wereldwijd zijn maar een beperkt aantal stamcel- en gentherapiefaciliteiten die binnen de regeneratieve geneeskunde onderzoek kunnen verrichten. Het NECSTGEN zal ruim 4.000 vierkante meter aan ruimte beslaan en wordt gebouwd op het Leiden Bio Science Park, het grootste Life Science en Health cluster in Nederland.
Bron: nrc.nl, diabetesmagazijn.nl, medicine.wustl.edu