Vitaminen zijn voor jouw lichaam essentieel. Deze organische en volkomen natuurlijke stoffen heeft je lichaam nodig om te kunnen overleven en te functioneren. Vitaminen zijn stoffen die je lichaam in principe niet zelf kan aanmaken.
Daarom moeten ze in voldoende hoeveelheden in je dagelijkse maaltijden voorkomen. Op dit moment hebben wetenschappers en voedingsdeskundigen dertien verschillende vitaminen geïdentificeerd. Vitamine D is een kleine uitzondering op bovengenoemde regel. Je maakt het in principe zelf aan, maar vaak niet in voldoende mate.
De rol van vitaminen
Vitaminen spelen belangrijke rollen in de stofwisseling van je lichaam. Vaak is een vitamine bij meerdere cruciale processen betrokken. Een vitaminetekort zorgt dan voor een verstoring van je stofwisseling, wat zich kan uiten in een ziektebeeld of in het slechtste geval de dood. Met de kwaliteit van ons huidige voedsel moet je overigens echt je best doen om een vitaminetekort te krijgen. Als je houdt van variatie en van vers voedsel en ook let op een correcte bereiding, zal je vrijwel nooit last hebben van vitaminetekorten. Een aantal vitaminen speelt een rol in je lichaamsweerstand. We stellen ze hierna aan je voor.
Hoe werkt je afweersysteem?
Je lichaam is niet van jou alleen. Bacteriën, schimmels, parasieten en virussen voelen zich er opperbest thuis. Veel bacteriën die je lichaam bevolken heb je gewoon nodig om te kunnen functioneren, zoals je darmflora. Andere microben worden door je afweersysteem herkend en gezien als indringers. Deze potentiële ziektekiemen worden actief bestreden. Je immuunsysteem maakt anti-stoffen aan die zich aan de indringers binden en onwerkzaam maken. Je witte bloedlichaampjes patrouilleren in je bloedbaan en ruimen de indringers op. Er zijn een aantal vitaminen die deze processen bevorderen.
Vitamine C
Vitamine C is niet alleen een belangrijke anti-oxidant en betrokken bij essentiële lichaamsfuncties. Het werkt ook weerstandsverhogend. Het heeft namelijk een rol bij de aanmaak van witte bloedcellen. Heb je voldoende witte bloedcellen, dan worden eventuele ziektekiemen sneller en effectiever opgeruimd.
Vitamine D
Vitamine D is misschien wel het belangrijkste weerstandsverhogende vitamine. Zonder vitamine D functioneert je immuunsysteem onvoldoende, wat je vatbaar maakt voor diverse aandoeningen. Je maakt zelf vitamine D aan door zonlicht en kunt het uit je voedsel halen als je voldoende vette vis eet.
Vitamine A
Ook vitamine A is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen. Het wordt ook wel eens het anti-infectie vitamine genoemd. Deze vetoplosbare stof vind je vooral in vis, zuivel en lever.
Vitamine B6
Ook vitamine B6 heb je nodig voor je witte bloedlichaampjes. Daarnaast houdt het je lymfesysteem in goede conditie. Zonder goed functionerend lymfesysteem kan je lichaam geen goede witte bloedcellen aanmaken. Vitamine B6 vind je vooral in dierlijk voedsel, aardappelen en peulvruchten.
Vitamine E
De cellen van je afweersysteem mogen niet beschadigd raken, willen ze goed blijven functioneren. Vitamine E zorgt ervoor dat de celwanden van je afweersysteem in goede conditie blijven. Zonnebloemolie is bijvoorbeeld rijk aan vitamine E
Vitaminen als extra supplement
Wil je je lichaamsafweer bevorderen? Dan kun je eraan denken om je voeding aan te vullen met een multivitaminesupplement. Naast belangrijke vitaminen bevatten deze supplementen ook essentiële mineralen. Bestel je vitaminen online en geniet van een goede gezondheid en een actief leven.
Bron: body-supplies.nl