Over migraine bestaan veel misverstanden. Zo wordt vaak gedacht dat migraine synoniem is voor zware hoofdpijn, terwijl dit slechts een van de symptomen is van deze aandoening.

Naast hoofdpijn hebben mensen tijdens een migraineaanval echter veel meer verschijnselen, zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid en zelfs uitvalsverschijnselen. Ook menen mensen dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas en chocolade, verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een migraineaanval. Wetenschappers menen dat dit niet het geval is. Daarom in dit artikel wat meer aandacht voor migraine en de mogelijke pijnstillers.

Oorzaak

Naar de oorzaak van migraine is al veel onderzoek gedaan. Die moet volgens deskundigen worden gevonden in een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde prikkels. Uit het feit dat migraine in sommige families vaker voorkomt dan bij anderen, kan tevens worden afgeleid dat die overgevoeligheid kennelijk erfelijk is bepaald. Bij een migraineaanval is er sprake van een verhoogde hersenactiviteit, direct daarna dooft die hersenactiviteit echter gedurende een half uur tot een uur vrijwel geheel uit. Deze zogenoemde cortical spreading depression (CSD) verklaart ook dat de patiënt te maken kan krijgen met uitvalsverschijnselen. Aangenomen wordt dat de CSD  ook het trigeminovasculaire systeem in de hersenen activeert. Hier treedt een soort ontstekingsmechanisme in werking, dat ervoor zorgt dat de neuropeptides hoofdpijn veroorzaken.

Pijnstillers

In elke drogist of apotheek kun je verschillende pijnstillende middelen op basis van paracetamol krijgen. Dergelijke pijnstillers worden door migrainepatiënten veelal gebruikt om de pijn te onderdrukken. Er bestaan ook medicijnen die specifiek zijn geproduceerd om te gebruiken bij migraine. Zo werd bijvoorbeeld jarenlang door artsen de zetpil cafergot voorgeschreven. Dat middel werd uit de handel genomen nadat bleek dat het middel een bepaald type hoofdpijn als bijwerking had, waardoor patiënten in een vicieuze cirkel terecht kwamen. Tegenwoordig wordt CBD-olie door veel mensen gebruikt als pijnstillend middel bij migraine.

Onderzoek

Volgens de Amerikaanse neuroloog Stephen Silberstein kan het gebruik van CBD-olie symptomen als misselijkheid en braken voorkomen. Dat er geen concrete bewijzen voor zijn, komt volgens de arts doordat er nog geen formele onderzoeken naar zijn gedaan. Silberstein benadrukt tevens dat het gebruik van CBD-olie geen psychoactieve eigenschappen of effecten kent. Dat komt omdat de werkzame stof CBD, in tegenstelling tot het in zeer geringe mate aanwezige THC, geen verslavende eigenschappen heeft. Belangrijk is wel dat men zuivere CBD-olie inneemt, zoals die bijvoorbeeld door het Nederlandse bedrijf Cibdol wordt verkocht.

Bronnen: Hersenstichting / American Migraine
Foundation