Wetenschappers hadden de moed al bijna opgegeven. Biogen inc. kwam echter met een veelbelovend medicijn dat de ziekte van Alzheimer mogelijk kan remmen.

Indien de toezichthouder van de VS de behandeling goedkeurt, zal het medicijn zeer binnenkort op de Amerikaanse markt komen.

Wat weet men over Alzheimer?

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Na veel onderzoek hebben wetenschappers enigszins in kaart kunnen brengen welke veranderingen in de hersenen samengaan met de ziekte. Zo is een van de veranderingen die geconstateerd werd de samenklontering van amyloid. Dit alzheimereiwit vormt plagues tussen zenuwcellen in de hersenen, waardoor hersencellen steeds lastiger met elkaar kunnen communiceren. Een ander fenomeen dat waargenomen wordt, is het ontstaan van zogenaamde tau-eiwitkluwen. De eiwitten nemen een afwijkende vorm aan, waardoor voedingsstoffen niet of nauwelijks door een cel kunnen worden opgenomen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat gliacellen die te agressief te werk gaan bij het afbreken van amyloid eiwitten een versnelling kunnen veroorzaken in het ziekteproces. Ten slotte kan het slecht functioneren van de bloed-hersenbarrière invloed hebben op het ziektebeeld. Wanneer deze barrière faalt om amyloid eiwitten te transporteren naar de bloedbaan, kunnen plaques ontstaan.

Aducanumab

Ondanks dat het ziekteproces van alzheimer nog steeds veel raadsels bevat, is er hoop dat er binnenkort een medicijn op de markt komt. Biogen ontwikkelde aducanumab. Dit antilichaam bleek invloed te hebben op de zogenaamde amyloid plaques die te vinden zijn in de hersenen van alzheimerpatiënten. De ontwikkeling van dit medicijn werd tijdelijk stopgezet, omdat de resultaten even tegen leken te vallen. Een heranalyse toonde vervolgens aan dat een hogere dosis van het antilichaam de achteruitgang van alzheimerpatiënten kon vertragen. Met dit nieuwe inzicht durft Biogen het aan om opnieuw het FDA-goedkeuringsproces te doorlopen. Mocht het medicijn goedgekeurd worden, dan zal aducanumab binnen een niet al te lange tijd beschikbaar worden gesteld.

Levensreddend werk

Hoewel dit een enorme doorbraak zou zijn voor de medische wereld, is het einde nog niet in zicht. Aducanumab werkt namelijk enkel als een ziekteremmer en zal een alzheimerpatiënt dus niet kunnen genezen. Toch is duidelijk dat aducanumab velen hoopvol stemt. De medische wereld lijkt zeer in vorm te zijn dit jaar. Zo lijkt het erop dat onderzoekers ook meer te weten zijn gekomen over mogelijke oorzaken van MS. Jaarlijks wordt er onderzoek gedaan naar veel ziektes. Donaties kunnen mogelijkheden scheppen om een levensreddend onderzoek te versnellen. Hopelijk is het medicijn in de toekomst ook beschikbaar in Nederland en kun je in een zorgvergelijker aangeven dat het nodig is.

Bron: Pricewise.nl