In menig sciencefictionfilm komt het wel eens voor: baby's die rechtstreeks uit het laboratorium komen. Maar hoe zit het in de realiteit? Wetenschappers kunnen steeds meer en gaan steeds verder.

Is een kant-en-klare baby uit het laboratorium momenteel al mogelijk? Voor de ene wetenschapper een droom die uitkomt, voor de ander niet ethisch verantwoord.

Hoe ver zijn we?

Hoe griezelig sommigen het ook vinden, veel van wat beelden over babyfabrieken in sciencefictionfilms laten zien is inmiddels (bijna) mogelijk. In vijftig jaar tijd heeft de techniek een enorme vlucht genomen. Hierbij is het mogelijk om zonder natuurlijke bevruchting een kind dat ook nog eens is aangepast aan de wensen van de ouders, uit het laboratorium te laten komen. Technisch gezien kan de wetenschap er misschien wel klaar voor zijn, de maatschappij is hier nog niet klaar voor. Dit is ook de reden dat deze wijze van baby's verwekken niet op grote schaal is toegepast. Velen zien deze wijze als niet ethisch en een hellend vlak, waarbij er straks alleen maar perfecte mensen rondlopen. Voorstanders wijzen vooral op het feit dat DNA dusdanig bewerkt kan worden dat toekomstige ziektes bij deze baby's niet meer voor zullen voorkomen. Hiermee kan de maatschappij veel problemen voorkomen, voordat ze ontstaan. En natuurlijk zullen veel toekomstige ouders het nog steeds het prettigst vinden om een kind op natuurlijke wijze te verwekken en te krijgen. Wel zou deze wijze een uitkomst zijn voor ongewenst kinderloze stellen.

Ivf al grootschalig toegepast

Bevruchting van de eicel die buiten de baarmoeder plaatsvindt, is inmiddels algemeen geaccepteerd in Nederland. Het is een voortplantingstechniek die in-vitrofertilisatie (ivf) heet. Hierbij wordt de eicel uit de baarmoeder gehaald en in een reageerbuis bevrucht met zaadcellen. Nadien wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder, waarna er een normale zwangerschap plaatsvindt. Het is nog een relatief jonge techniek want de eerste baby op basis van ivf werd in 1978 geboren. Wereldwijd zijn al meer dan 5 miljoen ivf-baby's geboren. Ivf is in Nederland ook opgenomen in de basiszorgverzekering. Hierin worden drie volledige ivf-behandelingen vergoed, zolang de moeder nog geen 43 jaar is. Niet elke ivf-behandeling is succesvol, dus soms zijn er meer behandelingen nodig. Bij meerdere ivf-behandelingen kan het raadzaam zijn om een zorgvergelijker te raadplegen om te zien of er via de zorgvergelijker verzekeraars te vinden zijn die meer dan drie ivf-behandelingen via de aanvullende zorgverzekering vergoeden.

Bron: Pricewise.nl