Duurzaamheid is qua afval en het verbruik van energie een flinke uitdaging voor laboratoria. Zeker omdat zij altijd te maken hebben met legio normen en regels als het gaat om bijvoorbeeld kwaliteit en veiligheid.
Desondanks willen steeds meer laboratoria bewuster omgaan met recycling, water- en energieverbruik. En dat kan misschien wel een vrijwel energieneutraal laboratorium opleveren.
Non-profitorganisatie helpt laboratoria op
Een laboratorium verbruikt een stuk meer energie dan een regulier kantoor. Laboratoria zijn nu eenmaal uiterst specialistische plekken met bijbehorende standaarden. Hierdoor werkten veel universiteiten en andere wetenschappelijke instanties zelf al veel langer aan verduurzaming, maar bleven hun laboratoria nog achter. Toch weten inmiddels ook laboratoria steeds beter een duurzaam werkklimaat te realiseren. Non-profitorganisatie My Green Lab helpt, stimuleert en ondersteunt hen hierbij. Zij verstrekken niet alleen duurzaamheidscertificaten, maar ontwerpen ook maatstaven voor laboratoriumattributen met milieuvriendelijkheid als uitgangspunt. Bovendien organiseren ze wereldwijde challenges om de grenzen voor verduurzaming verder en verder te verkennen. Zo krijgen laboratoria steeds meer handvatten voor groener werken.
Slim gebruikmaken van energie of warmte uitwisselen
Een ander interessant punt is wat er met de energie wordt gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar een laboratorium en een ziekenhuis. De eerste verbruikt veel energie om te koelen, de andere juist om op te warmen. Wat zou het een winst opleveren als je dit kunt uitwisselen met bijvoorbeeld een goed doordacht warmtenet? Daarnaast kunnen laboratoria, net als alle andere gebouwen, grote winst behalen door extra isolatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Maar bovenal kunnen laboratoria besparen op energieverslindende apparatuur. Niet alleen door gebruik te maken van energiezuinige apparaten, maar ook door het gebruik van koel- en ventilatie-apparatuur af te stemmen op de daadwerkelijke uitvoering van werkzaamheden. Veel laboratoria kennen bovendien maar een beperkte menselijke bezetting. Automatisering en digitalisering hebben de overhand. Dat betekent dat laboranten steeds meer tijd besteden aan het verzamelen en analyseren van data. En dat kan weer makkelijk in energiezuinige ruimtes. Wordt er wel veel energie verbruikt, dan kan een energievergelijker ook uitkomst bieden op grote schaal. Daarmee kan makkelijk een zo voordelig mogelijk, maar groen contract worden gevonden.
Ook relatief makkelijke maatregelen kunnen groots effect hebben
Ook als het gaat om het reduceren van de enorme hoeveelheden afval die laboratoria produceren, is er van alles in ontwikkeling. Daarbij kunnen relatief makkelijke maatregelen grootse effecten opleveren. Denk dan bijvoorbeeld aan het afsluiten van de zuurkast, als deze niet open hoeft te staan. Vooral qua ventilatie van laboratoria zijn er tal van mogelijkheden om energie te besparen. Of het nu gaat om een medisch, chemisch of forensisch lab. Een andere manier om energie en afval te besparen, is door de temperatuur van de vriezers te verlagen. Door goed bij te houden en te sorteren wat erin zit en regelmatig te ontdooien, kan de temperatuur van veel apparaten lager worden ingesteld. Naast de energiebesparing die dit oplevert, zorgt het ook voor een langere levensduur van de vriezers. De hoogste tijd om onze labs volledig toekomstproof te maken.
Bron: pricewise.nl