De Nederlandse Laboratorium Site

Intensievere samenwerking Hubrecht Instituut en UMC Utrecht in nieuwbouw

Nieuws » Algemeen 22 februari 2013

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) start medio 2013 met de nieuwbouw van het Hubrecht Instituut, waar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een laboratorium zal huisvesten voor translationeel onderzoek naar regeneratieve geneeskunde en stamcellen.

Het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht werken sinds 2008 samen. Ze zijn beide gehuisvest op het Utrecht Science Park in Utrecht en leveren een internationale bijdrage op het terrein van biomedisch onderzoek. Het Hubrecht Instituut verricht fundamenteel onderzoek op het gebied van de ontwikkelingsbiologie met nadruk op stamcellen. Dit sluit aan bij één van de speerpunten van het UMC Utrecht; regeneratieve geneeskunde en stamcellen. Met de versterking van de samenwerking kunnen onderzoekers en clinici meer en beter met elkaar samenwerken en zullen patiënten eerder profiteren van de resultaten.
Klinische toepassingen
Voorbeelden van klinische toepassingen op het gebied van stamcellen zijn stamceltransplantatie voor kinderen met een ernstige vorm van leukemie en stamceltherapie voor het hart. Regeneratieve toepassingen, waarbij naast stamcellen bijvoorbeeld ook biomaterialen en groeifactoren worden gebruikt richten zich onder meer op herstel van kraakbeenschade, wervelkolomchirurgie, regeneratie van hartspier, vaten en hartkleppen, darmaandoeningen en nierziekten.
Laboratorium
De capaciteit van het huidige pand van het Hubrecht Instituut wordt verdubbeld, waarbij het UMC Utrecht op twee verdiepingen in de nieuwbouw een translationeel regeneratieve geneeskunde laboratorium zal vestigen. Dit biedt een goede uitgangspositie van de voorgenomen versteviging van de samenwerking en het samenbrengen van de gehele keten van fundamenteel en translationeel onderzoek tot behandeling van de patiënt. De start van de bouw begint naar verwachting in de zomer van 2013, het nieuwe gebouw zal eind 2015 in gebruik worden genomen.
Bron: umcutrecht.nl
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie